Nimic: S grčke strane nisam čuo ništa što bi značilo poricanje identiteta naroda u Makedoniji

Vjerujem da je rješenje koje je moguće konzistentno, da je moguće s očuvanim identitetom (Makedonaca), pa čak i jačanjem identiteta", rekao je američki diplomata, dodajući da ima razlika u stavovima dvije zemlje, ali da je optimista
70 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Dimitrov, Metju Nimic, Foto: Reuters
Nikola Dimitrov, Metju Nimic, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2018. 14:50h

Posrednik UN za rješavanje spora Makedonije s Grčkom oko imena, Metju Nimic izjavio je danas u Skoplju da taj proces napreduje i da treba iskoristi to što kod obje strane postoji volja da se nađe rješenje.

"Sada je pravo vrijeme da se postigne rješenje i da region konačno krene naprijed, da se nastavi saradnja i prijateljstvo dvije zemlje", rekao je Nimic na konferenciji za novinare sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim.

Nimic je u Skoplje došao poslije Atine gdje je čuo mišljenje vlasti i opozicije, a prije Dimitrova je razgovarao s predsjednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevom. Poslije podne su planirani susreti s predsjednikom najveće opozicione partije i liderom naveće partije Albanaca u Makedoniji.

Na pitanje da li njegovi predlozi pored promjene imena Makedonije uključuju i promjenu identiteta, Nimic je rekao da dosad s grčke strane nije čuo ništa što bi značilo poricanje identiteta naroda u Makedoniji.

"Vjerujem da je rješenje koje je moguće konzistentno, da je moguće s očuvanim identitetom (Makedonaca), pa čak i jačanjem identiteta", rekao je američki diplomata, dodajući da ima razlika u stavovima dvije zemlje, ali da je optimista.

Nimic je rekao da zemlje treba da iskoriste mogućnosti koji su se otvorile za rešavanje tog spora, dodajući da vremenski okvir nije mnogo dug.

Dimitrov je rekao da se s Nimicem detaljno i ozbiljno razgovaralo o idejama koje je predložio za rešavanje dvoipodecenijskog spora.

"Rekao sam Nimicu da tu ima ideja koje nisu tako loše, a ima i onih nisu tako dobre i koje stvaraju zabrinutost kod nas. Na osnovu toga šta je dobio u Grčkoj i od razgovora u Skoplju, vidjećemo kako će teći proces", rekao je on.

Dimitrov je rekao da su pitanja identiteta i jezika osjetljiva pitanja za građane Makedonije i da se prati pažljivo i zabrinuto.

"Apsolutno ne može da bude predmet pregovora, jer to nije pitanje odluka već je rezultat istorijskog procesa", rekao je on, navodeći da bi otvaranja pitanja identiteta onemogućilo rješenje spora s Grčkom.

Dimitrov je rekao da Skoplje želi da se nađe rješenje koje će se u obje zemlje smatrati "dostojanstvenim", ali da niko ne može da spriječi pravo Makedonaca da budu Makedonci i da govore makedonskim jezikom koji spada u grupu slovenskih jezika.

Predsjednik Ivanov je prethodno na sastanku s Nimicom rekao da prevazilaženje razlika oko imena mora da bude u saglasnosti s međunarodnim pravom i međunarodno preuzetim obavezama.

Pozdravljajući intenziviranje dijaloga, Ivanov je rekao da rješavanje razlika oko imena može da se traži samo u okviru UN i istako stav da je potrebno strogo pridržavanje okvira u kojima se pregovori vode.

Bonus video: