GRK BI MOGAO POSTATI "BIZMARK BALKANA"

FT: Cipras igra poker nad Makedonijom

Fajnenšel tajms piše da je ova godina za grčkog premijera godina u kojoj bi trebalo da proslavi izlazak države iz osmogodišnje recesije
3 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2018. 13:15h

Premijer Grčke Aleksis Cipras, iako u svojoj zemlji ima žestok otpor svakom rješenju spora sa sjevernim susjedom, a koje bi sadržalo riječ "Makedonija", mogao bi u slučaju kompromisa da postane "Bizmark Balkana", piše "Fajnenšel tajms".

U opširnom tekstu pod naslovom "Cipras igra poker nad Makedonijom", Fajnenšel tajms piše da je ova godina za Ciprasa godina u kojoj bi trebalo da proslavi izlazak Grčke iz osmogodišnje recesije.

Takođe, pod pritiskom Vašingtona, koji želi Makedoniju ove godine da vidi u NATO-u i establišmenta EU koji razmatra pitanje oslobađanja Grčke duga, kompromis koji bi se postigao na čelu sa Ciprasom doveo bi ga na poziciju "Bizmarka Balkana", piše Fajnenšel tajms.

List, međutim, primjećuje da se oko 60 odsto Grka protivi da riječ "Makedonija" bude dio budućeg rješenja imena.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice u januaru da bi pokazali svoje protivljenje imenu "Makedonija", a masovni protest očekuje se i u nedjelju u Atini.

Fajnenšel tajms podsjeća da spor u vezi s imenom datira od 1991. godine, poslije raspada Jugoslavije, kada je stvorena Republika Makedonija.

Grčka se od početka protivila tom imenu, uz argument da takvo ime nosi teritorijalnu prijetnju za grčki region Makedonija.

Radi kompromisa, Makedonija je 1995. godine prihvatila privremeno i nezgrapno ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", piše Fajnenšel tajms.

Sukob u vezi s imenom mnogo je više od pukog lokalnog interesa, konstatuje autor teksta, te podsjeća da je Grčka nepopustljiva u vezi s tim, što je dovelo do blokiranja "BJRM" u njenim težnjama da uđe u NATO i Evropsku uniji (s obzirom da Atina ima pravo veta u oba saveza).

Sada dvije zemlje pokušavaju da riješe spor jednom za svagda.

Specijalni izaslanik UN Metju Nimic u posjeti je Atini i Skoplju ove sedmice da bi doprinio pronalaženju kompromisa.

Među mogućim rješenjima za ime su "Nova Makedonija" ili "Vardarska Makedonija".

Poslije 20 godina nerješavanja spora, 2018. godina je možda godina u kojoj bi građani Makedonije mogli da saznaju kako će im se zemlja zvati, navodi se u tekstu Fajnenšel tajms.

Preporučujemo za Vas