dokument predstavljen u briselu

Predlog nove bezbjednosne strategije EU izostavio Zapadni Balkan

Predlog nove strategije definiše četiri prioriteta za djelovanje na nivou Evropske unije

3462 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 29.07.2020. 09:52h

Evropska komisija predstavila je u Briselu predlog nove EU Strategije bezbjednosne unije za period od 2020. do 2025. godine. Cilj strategije je povećanje nivoa sigurnosti svih onih koji žive na području Evrope, kako u fizičkoj tako i u digitalnoj sferi.

Za razliku od prethodne strategije, koja je obuhvatala period od 2015. do 2020. godine, predlog nove sigurnosne strategije zvanično ne spominje regiju Zapadnog Balkana kao područje s kojim EU dijeli identične bezbjednosne izazove, prenosi portal Klix.ba.

Istina, naglašena je potreba dodatnog razvoja saradnje s različitim međunarodnim akterima, a Zajednički akcioni plan za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu se navodi kao dobar primjer ciljane saradnje.

Balkan se spominje i u kontekstu suzbijanja prometa ilegalnog oružja, jer krijumčarenje na područje EU se odvija putem neposrednih susjeda, poručuju iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Međutim, opšti je utisak da je strategija okrenuta suočavanju Unije s novim bezbjednosnim prijetnjama, posebno naglašavajući one vezane za novu digitalnu eru. Predlog nove strategije definiše četiri prioriteta za djelovanje na nivou EU.

Prvi prioritet se odnosi na buduće bezbjednosno okruženje koje u fokus stavlja zaštitu i povećanje otpornosti ključne fizičke i digitalne infrastrukture.

Drugi prioritet prepoznaje problem prijetnji koje se rapidno razvijaju te potrebu EU da se tome prilagodi u cilju njihovog suzbijanja.

To se u prvom redu odnosi na sveprisutniji sajber kriminal te nužnost poboljšanja kapaciteta u digitalnim istragama, ali i na suzbijanje hibridnih prijetnji kojima je cilj narušiti društvenu koheziju te povjerenje u institucije.

Treći prioritet odnosi se na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. U pogledu borbe protiv terorizma, strategija naglašava važnost otklanjanja uzroka radikalizacije, procesuiranja terorista i stranih terorističkih boraca te saradnje sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama.

Što se tiče organizovanog kriminala, mjere će biti usmjerene na borbu protiv krijumčarenja ljudi, posebno migranata, trgovine drogama i ilegalnog oružja.

Četvrti prioritet se odnosi na izgradnju jakog bezbjednosnog ekosistema, što podrazumijeva saradnju i razmjenu informacija, jake spoljne granice, jačanje istraživačkih kapaciteta te unapređivanje vještina i podizanje svijesti o sigurnosnim pitanjima.

Predlog strategije, kojeg je 24. jula objelodanila Evropska komisija, treba još da usvoje Evropski parlament i Savjet EU, kako bi ona postala zvaničan dokument EU.