SAMIT LIDERA ZAPADNOBALKANSKE ŠESTORKE

Vučić: Postoji najmanje jedna zemlja koja bi željela da pobjegne iz regiona

Dodao je da podržava ideju da se jednom mjesečno organizuje samit regionalnih lidera na kojem bi se razmatrala sva pitanja i pratila implementacija dogovorenog

15548 pregleda 26 reakcija 24 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi brže da razvija regionalnu saradnju i stvori bolje ekonomsko okruženje za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Čak i ako se pridružimo Evropskoj uniji prije drugih, ostaćemo u regionu i saradnja sa drugim zemljama regiona ostaće prioritet za Srbiju", rekao je Vućić na samitu lidera Zapadnobalkanske šestorke koji organizuje vašingtonski Atlantski savjet.

Vučić je rekao da Srbija pripada Balkanu i da želi da sarađuje i stvori najbolje ekonomsko okruženje za sve i dodao da ako zemlje regiona riješe svoje probleme biće više poštovane i u EU i u SAD.

"Svi smo mi premali da postignemo bilo šta, ali ako radimo zajedno možemo nešto da postignemo", kazao je.

Vučić je podsetio da srpski kamioni čekaju na unutrašnjim granicama 26 miliona sati godišnje i da bi moglo da se smanji do sedam odsto troškova poslovanja ako bi se uklonile te birokratske procedure.

"Zaključak je da možemo da uštedimo više novca nego što ćemo dobiti od bilo koga u svijetu", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je tržište Zapadnog Balkana najvažnije tržište za Srbiju poslije EU i da svi treba više da se posvete ovom regionu i daju sve od sebe da povrate međusobno povjerenje.

"Treba da prestanemo da podcjenjujemo našu snagu, moramo sebe da promijenimo", rekao je Vučić.

Dodao je da podržava ideju da se jednom mjesečno organizuje samit regionalnih lidera na kojem bi se razmatrala sva pitanja i pratila implementacija dogovorenog.

"Razumijem sve političke razlike, postoji najmanje jedna zemlja koja bi željela da pobjegne iz regiona, tu je i poznat politički sukob Beograda i Prištine i moramo da damo sve od sebe da ga riješimo, mada nijesam potpuni optimista po tom pitanju", rekao je Vučić na onlajn samitu.

Preporučujemo za Vas