Hiseni: Nema sporazuma bez priznanja; Đurić: Nema ultimatuma

Marko Đurić, šef delegacije Srbije, odbacio navode da će konačni sporazum obuhvatiti međusobno priznanje

5579 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Šef ekspertske delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom, Skender Hiseni, izjavio je danas da neće biti dogovora sa Beogradom ukoliko "međusobno priznanje" ne bude konačni ishod dijaloga.

On je poslije sastanka sa predstavnicima Beograda u Briselu kazao da su vođeni "teški razgovori" o elementima koji će na kraju po njegovim riječima, biti dio "sveobuhvatnog pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma”.

"Radi se na prezicnom jeziku koji neće dozvoliti nikakvo dvosmisleno tumačenje niti jedne odredbe", izjavio je Hiseni poslije sastanka sa predstavnicima Beograda u Briselu.

Upitan o ranijim dogovorima koji su postignuti u okviru dijaloga, šef kosovske delegacije je naveo da se "sve ostalo podređuje ovome što je 'kišobran' koji će obuhvatiti sve elemente".

Hiseni je ponovio da konačni sporazum "mora obuhvatiti i međusobno priznanje".

"Ako to neće biti konačan ishod, onda neće biti ni dogovora. Ili ćemo se dogovoriti o svemu ili ni o čemu", naveo je Hiseni.

Đurić: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ultimatuma

Marko Đurić, šef delegacije Srbije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu poručio je poslije današnje runde razgovora u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara "jezikom ultimatuma".

"Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda, ali da razgovaramo o normalnim odnosima uvijek smo spremni", rekao je on.

Đurić je odbacio navode da će konačni sporazum obuhvatiti međusobno priznanje.

Rekao je da razgovori neće rezultirati nezavisnošću Kosova već da se vode razgovori o normalizaciji odnosa u različitim oblastima života, i da o tome srpska strana želi da postigne sporazum u budućnosti, sveobuhvatno ili pojedinačno.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, normalnom trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obje strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvijek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete prije i poslije svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

On je rekao da je na sastanku zahtijevao da Priština prestane sa lažima o sadržini razgovora, i da je to direktno rekao u lice kosovskm pregovaraču Skenderu Hiseniju.

Rekao je da je i od predstavnika EU zatražio veću transparentnost o sadržini razgovora.

U ovoj rundi vodili su se teški razgovori o raseljenim licima kao i o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, rekao je Đurić.

"Nasa pozicija po ovom pitanju je vrlo jasna da treba liberalizovati protok kapitala, roba i ljudi i da je neophodno definisati ključne infrastrukturne projekte koje bi se u narednom periodu radili, kako bi se ovo pospješilo", rekao je on.

Ukazao je da je Srbija odbacila pokušaj da joj se pripiše tobožnja krivica za kršenje Cefta sporazuma.

"Iimali smo pokušaj da se srpskoj strani uruči nekakav papir u kome bi se ukazala navodno naša kršenja Cefta sporazuma. Mi tako tako nešto nismo prihvatili, mi smo ovdje došli da razgovaramo o rješavanju nekih stvari, a ne da se svađamo oko onoga što je bilo u prošlosti," rekao je on.

Bonus video: