Šariću devet godina za pranje najmanje 20 miliona eura

Njegovi saradnici dobili su kazne od dvije do sedam godina zatvora, dvoje je oslobođeno, a dvojici je optužba zastarjela

54278 pregleda 185 reakcija 84 komentar(a)
Šarić (arhiva), Foto: FoNet/Zoran Mrđa
Šarić (arhiva), Foto: FoNet/Zoran Mrđa
Ažurirano: 31.07.2020. 14:13h

Viši sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na devet godina zatvora zbog optužbi da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju presude, prenosi KRIK.

Njegovi saradnici dobili su kazne od dvije do sedam godina zatvora, dvoje je oslobođeno, a dvojici je optužba zastarjela.

Šarića je krivim proglasilo sudsko vijeće koje čine predsjednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić. Presuda je donijeta većinom glasova sudija, što znači da je jedan od članova vijeća bio protiv ovakve presude, piše KRIK. Iste sudije ranije su osudile Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Iste sudije ranije su osudile Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ova presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Na pet godina zatvora osuđen je Šarićev prijatelj Nebojša Jestrović, vlasnik jednog od ključnih preduzeća u mreži za pranje novca koji je osmislio kako da se novac polaže u banke.

Radovan Štrbac, advokat koji je u Šarićevo ime i za njegov novac kupovao firme od kontroverznog vojvođanskog biznismena Mileta Jerkovića, osuđen je na sedam godina. Firme su u vlasništvu imale veliku količinu zemlje i vrijednu imovinu. Njegova supruga Dubravka oslobođena je optužbi.

Stevica Kostić, baštovan koji je radio kod Šarića i prenosio novac u kešu, osuđen je na dvije godine zatvora.

Predrag Milosavljević, vlasnik ofšor firme „Financial angels“ (Finansijski anđeli) registrovane u američkoj državi Delaver preko koje je prolazio kokainski novac na putu do srpskih preduzeća, dobio je četiri godine robije.

Zoran Ćopić, srpsko-bosanski biznismen pokušao je Šariću da proda preduzeće „Mitrosrem“ koje je prethodno kupio u privatizaciji, osuđen je na četiri godine. Kaznu za pranje Šarićevog novca u odvojenom slučaju Ćopić je već je odslužio u Bosni i Hercegovini.

Boban Stojiljković, vlasnik pumpe čiji su radnici korišćeni kao posrednici za uplaćivanje novca u banke, osuđen je četiri godine.

Oslobođen je Nemanja Krstajić, a optužba je zastarjela Nebojši Spasiću i Dušanu Kovačeviću koji su bili zaposleni u bankama preko kojih je novac pran.

Razdvojen je postupak u odnosu na Andriju Krlovića zbog bolesti pa će njemu biti presuđeno naknadno.

Tužilaštvo je ranije u završnim riječima na suđenju predložilo sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalne zatvorske kazne za krivična djela za koja se terete, dok su Šarić i ostali optuženi tražili oslobađanje od optužbi.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a suđenje je krenulo naredne godine. On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione eura koje je Šarić zaradio prodajom kokaina. Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje. Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

Bonus video: