EU za trajno rješenje pitanja Kosova

"Trajno rješenje znači moguća, održiva i realistična solucija u skladu sa međunarodnim pravom, a strane u dijalogu treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", poručio je portparol EK, Karlos Martin
2 komentar(a)
Srbija, Kosovo, Foto: Shutterstock
Srbija, Kosovo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2018. 14:43h

Evropska unija (EU) želi da se Priština i Beograd dogovore o trajnom rješenju za Kosovo, koje treba da bude održivo, realistično i u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je portparol Evropske komisije, Karlos Martin.

"Trajno rješenje znači moguća, održiva i realistična solucija u skladu sa međunarodnim pravom, a strane u dijalogu treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", poručio je Martin.

On je podsjetio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači, u okviru dijaloga pod posredovanjem visoke predstavnice Federike Mogerini 24.juna imali intenzivnu i produktivnu diskusiju o okvirima o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i da su se saglasili da intenziviraju rad.

Martin je prenio da su se Vučić i Tači razgovarali 18. jula o ostvarenom napredku i dogovorili da se početkom septembra ponovo sastanu, prenosi Tanjug.

Martin je naglasio da dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da pomogne u pronalaženju rješenja za saradnju dvije strane, kao i da im pomogne u napretku na putu ka EU i unapređenju života građana.

Bonus video: