Bivša zamjenica ambasadora: Koštunica kriv za napad na ambasadu SAD

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost

3256 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta ispred američke ambasade 2008., Foto: Betaphoto
Sa protesta ispred američke ambasade 2008., Foto: Betaphoto

Glavni krivac što se desio napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica, izjavila je u razgovoru za Glas Amerike Dženifer Braš, bivša zamjenica američkog ambasadora u Beogradu.

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta “Kosovo je Srbija” februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Glas Amerike podsjeća da je u nasilju život izgubila jedna osoba, ali da je uslovna kazna ukinuta četvorici osuđenih počinilaca, dok su trojici, zbog nedostatka dokaza, potvrđene oslobađajuće presude.

“Nije bilo nikakve reakcije, što nas je zapanjilo. Kasnije sam od očevidaca saznala da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica, tokom ovog napada, prisustvovao službi u hramu Svetog Save, gdje je primio informaciju o napadu na američku ambasadu. Njegov odgovor je bio otprilike: ‘Nemojte reagovati’. Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa”, ističe Braš za Glas Amerike.

Petorica nekadašnjih visokih policijskih funkcionera u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom, na pripremnom ročištu u postupku koji se protiv njih vodi zbog nesprječavanja napada na američku i nemačku ambasadu, prenosi Nova.rs.

Dženifer Braš ocjenjuje da činjenica da je ročište bilo zakazano u julu, ali je odloženo, ukazuje na nespremnost Vlade Srbije da riješi slučaj, koji se već 11 godina odlaže.

“Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije Demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mjere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima”, ukazuje ona.

Bivša zamjenica ambasadora istakla je da je zaštita stranih diplomatskih objekata i diplomatskog osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica.

“Pored toga bezbjednosno osoblje ambasade održavalo je vrlo dobre odnose sa srpskom policijom i srpskim specijalcima i svi mi smo bili veoma dobro trenirani kako da zaštitimo našu ambasadu. Nije oko toga bilo nikakve zabune. Među demonstrantima su bili raspoređeni pripradnici srpske policije u civilu. Policija je veoma dobro shvatala šta se dešavalo ispred američke i drugih napadnutih ambasada”, ističe Dženifer Braš.

DSS: Nepojmljiva drskost

Povodom izjave Dženifer Braš, Demokratska stranka Srbije koju je svojevremeno predvodio Vojislav Koštunica, ocijenila je kao “nepojmljivu drskost” dа se nа međunаrodno pravo i konvencije pozivаju predstаvnici SAD.

U saopštenju DSS podsjeća da su SAD, “brutalno gazeći međunarodno pravo, izvršile agresiju na Srbiju, zаsule je osiromаšenim urаnijumom i kаsetnim bombаmа, ubijаjući civile i rušeći infrаstrukturne i privredne objekte”, prenosi Nova.rs.

“O tom dogаđаju, i pitаnju bilo čije eventuаlne odgovornosti, posljednji koji imаju prаvo dа govore su oni čije trupe su u Srbiji i širom svetа nekаžnjeno izvršile monstruozne rаtne zločine nаd civilnim stаnovništvom”, smatra DSS.

“Dok ne budu odgovаrаli zа izvršenu аgresiju i počinjene zločine, njihovo pominjаnje obаvezа iz Bečke konvencije je odrаz аrogаncije i nаsilničke politike, kojа je SAD nаčinilа nаjomrаženijom držаvom nа svijetu”, ocijenjeno je u saopštenju.

Bonus video: