"Manjine su integralni dio hrvatskog društva"

Plenković: 25 godina poslije "Oluje" šalje se nova poruka u odnosu Hrvata i srpske manjine, Srbije i Hrvatske

Vezano za dolazak pripadnika HOS-a s majicama s amblemom HOS-a na kojem piše "Za dom spremni", rekao je da su informisani da postoji inicijativa s majicama

3232 pregleda 8 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO
Plenković, Foto: BETAPHOTO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas ključnim da se 25 godina poslije "Oluje" šalje nova poruka u odnosu Hrvata i srpske manjine, Srbije i Hrvatske, kao i o tome kakva se Hrvatska gradi.

"Što se tiče dolaska potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, mogu reći da je ova moja inicijativa bila logična, prirodna, normalna. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo važan signal gdje politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsjednik Vlade, dolazi na Oluju i šalje novu poruku za hrvatsko društvo", rekao je Plenković poslije polaganja vijenaca na Mirogoju uoči Dana pobjede.

Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi zastupnici su hrvatska pravna i politička tekovina proteklih 30 godina, istakao je Plenković, dodajući da se samo na taj način mogu čvrsto ukorijeniti hrvatske vrijednosti i ono na čemu se Hrvatska temelji i što su i evropske vrijednosti, prenosi agencija Hina.

Vezano za dolazak pripadnika HOS-a s majicama s amblemom HOS-a na kojem piše "Za dom spremni", rekao je da su informisani da postoji inicijativa s majicama.

"Očekujem da oni koji budu u službenom protokolu budu u majicama koje reflektiraju njihove jedinice iz Domovinskog rata ili u službenim majicama koje je štampalo Ministarstvo branitelja", poručio je Plenković.

Upitan hoće li Vlada zauzvrat imati promjene u politici bolje integracije Srba vezano za dolazak Miloševića u Knin, rekao je da su svi predstavnici manjina, pa i srpske bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu te da je sada njihova participacija viša.

"Na tragu tog međusobnog povjerenja koje imamo ćemo raditi, kao i u prošlom mandatu, na ravnopravnosti svih građana i da im omogućimo na dostojanstven način život u skladu sa standardima 21. vijeka. Konkretno to znači i struju i vodu u onim krajevima koji su možda zabačeni", naglasio je Plenković.

Što se tiče odlaska ministra branitelja Toma Medveda u Grubore i srpska sela bez struje i vode, Plenković je rekao da taj njegov odlazak nije trgovina.

"To je važan politički civilizacijski gest Vlade gdje poštujemo sve žrtve. Svjesni smo posrtaja i nedjela koji su se dogodili nakon Oluje i smatramo da je dobro i primjereno da odamo odgovarajuću počast i žrtvama koje su bile sa srpske strane", rekao je.

Upitan koliko odnose otežava reakcija srpske strane i srpskog predsjednika, poručio je da je ovo što Vlada radi unutrašnja stvar Hrvatske.

"Riječ je o odnosima Vlade, našeg partnera u koaliciji srpske manjine u Hrvatskoj, političkog predstavnika u Hrvatskoj. Naše odluke donosimo za nas, za Hrvatsku, a one šalju poruku da smo 25 godina od kraja rata riješili sve svoje strateške zadatke, da je Hrvatska demokratska zemlja i ima svoje institucije, pravni poredak i integrisana je u EU i NATO", istakao je Plenković.

Preporučujemo za Vas