Hrvatska: Kamere na uniformi će stalno snimati policajce

Božinović je objasnio da će snimanje postupaka biti "dobro za policijske službenike koji, ukoliko su postupali po zakonu, za to imaju dokaz"

4245 pregleda 5 komentar(a)
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, Foto: Betaphoto
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, Foto: Betaphoto

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, najavio je danas "digitalizaciju" sistema policije i kamere na policijskoj uniformi koje će stalno snimati postupanje policajaca.

Božinović je na TV Nova objasnio da će snimanje postupaka biti "dobro za policijske službenike koji, ukoliko su postupali po zakonu, za to imaju dokaz", a to će biti "dobro i za građane, jer, ukoliko dođe do neke nejasne situacije, i oni će imati dokaz koji se koristi upravo da bi se riješile žalbe, ili, eventualno, u nekom sudskom postupku".

Ministar je najavio i promjene na formularima ličnih karata u skladu s praksom EU da se olakša putovanje. Iako će dopunjene lične karte imati sve podatke bitne za putovanje, one ipak neće uvijek i svuda zamjenjivati pasoše.

Na ličnim kartama će biti i zdravstveni podaci, prenijela je agencija Hina.

Cilj tih i drugih promjena je da od iduće, 2021. godine, počnu da nestaju šalteri policijskih službi, rekao je ministar.

Bonus video: