Srbija: Preporuka roditeljima da osnovci do četvrtog razreda što više idu školu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je preporuka da đaci u školama masku nose neprekidno, navodeći da je to najbezbjednije

2285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

On je kazao da postoji opcija da se sve radi na daljinu kao tokom prvog pika epidemije u Srbiji, ali i ocijenio da je model nastave na daljinu bez fizičkog kontakta, najlošiji. "Imali smo puno spremnih scenarija, jedan od modela podrazumijeva da se u školama odvija nastava od prvog do četvrtog razreda uz sve mjere i dijeljenje odjeljenja u većem broju ustanova na dvije grupe. Izmještaćemo klupe da obezbijedimo distancu, trpezarije i sale mogu da se pretvore u radni prostor", kazao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Šarčević je rekao da će stariji osnovci ići u školu od 14 časova, pri čemu će učenici petog, šestog i sedmog razreda imati po pet časova u septembru a osmaci po šest časova.

"Nema šetanja od kabineta do kabineta, gledaćemo da određena grupa bude koncentrisana na određene sanitarne čvorove. Plan je i da se djeci govori o samoj epidemiji, više ljudi u samoj školi će se time baviti", kazao je ministar.

Naveo je i da nadležni neće praviti probleme roditeljima koji se iz opravdanih razloga poput straha od infekcije, budu opredijelili tokom septembra da nastavu prate onlajn.

Upitan da li će biti uvedene kazne ukoliko đaci ne budu nosili maske u školi, Šarčević je rekao da će oni koji se budu "mangupirali" biti kažnjavani u vidu opomena, ukora pa čak i isključenja.

Najavio je i da će naredne nedjelje biti poznati detalji rada fakulteta u novoj školskoj godini i dodao da je septembar koncentrisan na ispitni rok.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je preporuka da đaci u školama masku nose neprekidno, navodeći da je to najbezbjednije.

Kazao je da bi svaki roditelj trebalo da sarađuje u naporima za suzbijanje virusa tako što će djetetu prije polaska u školu izmjeriti temperaturu kako ne bi dolazilo na nastavu pod temperaturom ili sa simptomima respiratorne infekcije.

"Kada dodje do škole, dijete čim uđe mora da počne da nosi masku, a prije ulaska u učionicu da opere ruku. Smatramo da je najpametnije nerekidno nositi masku, ali dozvoljava se mogućnost odlaganja maske dok je dijete u klupi i sluša predavanje, ali odmah je vraća nazad kad krene da odgovara", kazao je Kon.

Dodao je da tokom ljeta i dok je to moguće, prozori u učionicama moraju biti stalno otvoreni.

"Mislim da smo našli neki balans za sam start", naveo je Kon.

Bonus video: