rezultati istraživanja

Uvoz radnika s Balkana imao pozitivan uticaj na ekonomiju Njemačke

IAB studija je pokazala da u Njemačku preko Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici

2047 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uvoz radne snage iz zemalja zapadnog Balkana imao je pozitivan uticaj na tržište rada u Njemačkoj. Ovo su rezultati istraživanja koji je sproveo Institut za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

"Tačno 54 posto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovanih je četiri posto, a 42 posto su pomoćni radnici", proizlazi iz izvještaja objavljenog danas.

Nova regulativa o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana uvedena je početkom 2016. nakon što su zemlje ove regije uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktično isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Njemačkoj, piše Klix.ba.

Kritičari su kazali kako je ovo dovelo do toga da u Njemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru te da u Njemačku dolaze stariji radnici. Bilo je govora kako će oni zbog kratkog radnog vijeka do penzije i niskih davanja u socijalne fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret njemačkog sistema.

IAB studija je pokazala i da u Njemačku preko Pravila o zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. je 73 posto radnika bilo mlađe od 40 godina, a 86 posto su bili muškarci. Najveći postotak, njih 44 posto, je zaposleno u građevini, a 13 posto u gastronomiji.

"Integracija u tržište rada osoba koje su u Njemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mjesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspješno", zaključak je studije.