haradinaj kazao da to smatra velikom odgovornošću i čašću

Haradinaj mogući kandidat za kosovskog predsjednika

Moguće su nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsjednika, čak iako ne bude potvrđena optužnica protiv aktuelnog predsjednika Tačija, kazao je Đini

3306 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj može biti kandidat za kosovskog predsjednika, saopšteno je juče nakon sastanka savjeta te stranke održanog u Prištini.

Zamjenik predsjednika ABK-a Ardijan Ðini izjavio je da postoje inicijative da Haradinaj bude kandidat za predsjednika.

Prema njegovim riječima, moguće su nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsjednika, čak iako ne bude potvrđena optužnica protiv aktuelnog predsjednika Hašima Tačija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Svi se nadamo da optužnica neće biti potvrđena, ali ipak za četiri ili pet mjeseci moramo da uđemo u proces izbora predsjednika”, rekao je Ðini.

Haradinaj je na Fejsbuk profilu potvrdio da on može biti kandidat za predsjednika.

“Vjerujem da ću biti kandidat za predsjednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava, to smatram velikom odgovornošću i posebna mi je čast”, napisao je Haradinaj.

Partneri unutar vladajuće koalicije na Kosovu, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova, nisu se dogovorili oko pozicije predsjednika, nakon što Tačiju istekne mandat u proljeće 2021. godine.

Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila proslijeđena na potvrđivanje optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i još nekih bivših pripadnika OVK, čija imena nisu objavljena.

Tači je naveo da će, ako optužnica protiv njega bude potvrđena, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika.

Preporučujemo za Vas