SKUP OBEZBJEĐIVALO VIŠE OD 1.500 POLICAJACA

Protest opozicije u Tirani: Rama da ode, na čelo zemlje da dođe antimafijaška vlada

Prema procjenama lokalnih medija na mitingu, koji je okončan mirno nakon govora opozicionih lidera, bilo je oko 10.000 ljudi, opozicione stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 demonstranata, a policija je odbila da iznese procjene
70 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2018. 17:48h

U Tirani je održan protest albanske opozicije sa kojeg je lider Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša poručio Ediju Rami da treba da ode sa vlasti, prenosi Tanjug.

On je poručio Rami da ode sa vlasti zajedno sa "nelegalnom vladom" koju vodi, a da na čelo zemlje treba da dođe "antimafijaška vlada".

Prema procjenama lokalnih medija na mitingu, koji je okončan mirno nakon govora opozicionih lidera, bilo je oko 10.000 ljudi, opozicione stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 demonstranata, a policija je odbila da iznese procjene.

"U ime vas, u ime svih Albanaca i opozicije tražimo da Edi Rama i njegova nelegalna vlada odu", rekao je Baša.

On je pozvao na uspostavljanje "antimafijaške vlade koja će se boriti protiv organizovanog kriminala, pokrenuti dalje pravosudnu reformu u skladu s Ustavom i pripremi (zemlju) za održavanje slobodnih i pravednih izbora".

Veći dio Tirane danas je bio blokiran pošto su opozicione demokrate najavile da će protest trajati oko četiri sata.

Skup je obezbjeđivalo više od 1.500 policajaca, veći dio policijskih snaga je bio pod punom opremom za razbijanje demonstracija, a bile su primjetne takođe pojačane kontrole kao i vodeni topovi na ulicama.

Baša je ranije saopštio da su nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji kao i povezanost države sa organizovanim kriminalom glavni razlog za mirne proteste.

Ambasada SAD u Tirani izdala je saopštenje u kojem je preporučila da se izbjegava maršruta protesta, kao i zadržavanje na većini trgova u gradu.

Galerija