Tiodorović: Očekujemo i da Crna Gora shvati, da otkloni prepreke za ulazak u njihovu zemlju…

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gdje se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi

24752 pregleda 178 reakcija 26 komentar(a)
Tiodorović, Foto: Beta/AP
Tiodorović, Foto: Beta/AP

Epidemiolog Branislav Tiodoroivć rekao je da će se lista zemalja čijim će državljanima biti potreban test za ulazak u Srbiju vjerovatno mijenjati.

“Mi pratimo ono što radi Evropski centar za kontrolu zaraznih bolesti i na osnovu te liste koja je vrlo jasna, šta spada u zelenu zonu. To je otprilike do 10 kumulativnih incidencija na 100.000 stanovnika. Vjerovatno ćemo sa Mađarskom vrlo brzo imati, ako i mi budemo imali ovako dobar trend, kao što ga imamo do ovog trenutka, da se spustimo mnogo niže, onda ćemo vjerovatno imati potpuno otvorena vrata”, kazao je Tiodorović.

Dodao je da moraju da se prate zemlje koje su u plavoj zoni, poput Hrvatske, ali i da se mora pratiti gdje se nalaze državljani Srbije i kakvi su ekonomski uslovi.

“Mi imamo zajednički interes sa BiH da se dobra saradnja nastavi i da ona bude proširena. Moramo više kontrolisati – i mi sebe i oni sebe, da bi došli u još bolju situaciju. Pomenuo sam to zato što postoji porast. Kao što sa Crnom Gorom očekujemo da jednog trenutka i oni shvate, na osnovu dobre situacije u Srbiji, da prihvate isti princip, a to je otklanjanje prepreke za ulazak u Crnu Goru”, rekao je Tiodorović.

Bonus video: