Gradonačelnik Dečana: Naći rješenje za nastavak gradnje puta ka Plavu

"Kada se akcije obustave, dobro je dati ispravna rješenja, gospodine premijeru", napisao je Ramosaj

4939 pregleda 1 komentar(a)
Manstir Visoki Dečani, Foto: Shutterstock
Manstir Visoki Dečani, Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj zatražio je danas od premijera Kosova Avdulaha Hotija da nadje rješenje nakon zahtjeva za obustavu radova na putu Dečani-Plav, koji prolazi pored manastira Visoki Dečani.

"Kada se akcije obustave, dobro je dati ispravna rješenja, gospodine premijeru", napisao je Ramosaj na Fejsbuku.

Hoti je u subotu zatražio da se obustave radovi na putu R108, koji jednim dijelom prolazi kroz zaštićeno područje manastira Visoki Dečani.

"Premijer Hoti cijeni vitalnu važnost ovog puta za građane, međutim mora se poštovati zakonodavstvo koje je usvojila Skupština Kosova, kao i odluka Ustavnog suda Kosova", saopšteno je juče iz Vlade Kosova.

Povodom izjava i reakcija oko izgradnje puta, u subotu je komandant Kfora, italijanski general Mikele Rizi razgovarao sa gradonačelnikom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom (Janjićem).

Pojedini kosovski mediji prenijeli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici Kfora, ali je iz mirovnih snaga to opovrgnuto.

Eparhija raško-prizrenska SPC prije toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji saobraćajnice, upozorivši da izgradnja puta ugrožava manastir.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti "hitno i trajno" obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira.

Bonus video: