ministarstvo i opštine izradili plan

U Kosovu početak školske godine kroz tri faze

Zamjenik ministra objašnjava da bi prva faza trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda

2828 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo obrazovanja i nauke u Kosovu je u saradnji sa opštinama izradilo plan za početak nove školske godine 2020/2021. koji će se odvijati u tri faze usljed pandemije koronavirusa.

Zamjenik ministra Džavit Redžaj (Xhavit Rexhaj) u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da bi prva faza trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

U Kosovu funkcioniše niže obrazovanje koje obuhvata predškolsko i učenike od prvog do šestog razreda, dok đaci od šestog do devetog razreda pohađaju više osnovno obrazovanje, a od desetog do dvanaestog je srednje obrazovanje.

“Druga faza počinje 7. septembra koja će obuhvatiti četvrti i peti razred, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred”, navodi Redžaj.

Kombinovana nastava

Redžaj dodaje da kombinovana nastava predviđa da učenici pojedinih razreda naizmjenično nastavu pohađaju u školi i od kuće.

“Neki razredi će nastavu pohađati samo u školama a odrasla djeca, na primjer od 7. do 12. razreda, mogu da pohađaju kombinovanu nastavu, dva dana će biti u školi, tri dana će nastavu pratiti onlajn”, navodi Redžaj.

Ovaj plan Ministarstva obrazovanja i nauke treba da usvoji Vlada Kosova sljedeće nedjelje, prenosi RSE.

Planirano je da od ponedjeljka počne i snimanje nastavnih jedinica za onlajn nastavu koja će se odvijati putem javnog servisa Radio televizije Kosova, Jutjub kanala i još jedne platforme.

Fljutra Abdulahu-Pajaziti iz Prištine, čije ćerke bi od septembra trebalo da krenu u prvi i treći razred, podržava plan resornog Ministarstva da se đaci vrate u školske klupe.

“Jedna moja ćerka kreće u prvi razred, treba da se upozna sa učiteljima, pravilima u školi i drugom djecom”, ukazuje ona. Međutim, izražava dozu straha zbog činjenice da epidemija u Kosovu nije prošla, te smatra da nisu obezbijeđeni adekvatni uslovi za odvijanje nastave u školama.

Pripreme u toku

“Problem oko virusa je izraženiji u Prištini gdje je i broj učenika najveći, škole imaju veliki broj đaka dok školski objekti uopšte ne ispunjavaju uslove za izvođenje nastave u vrijeme pandemije. Ono u čemu mi možemo pomoći jeste da usmjeravamo djecu da se što više pridržavaju pravila i savjeta koje dobijamo od strane struke, kako bi se izbjeglo širenje virusa u školi”, kaže za RSE Abdulahu-Pajaziti.

Međutim, zamjenik ministra Redžaj napominje da su u toku završne pripreme za početak nove školske godine, koje uključuju i dezinfekciju prostorija u obrazovnim institucijama.

Ministar za obrazovanje Ram Ljikaj (Ramë Likaj) je 21. avgusta na sjednici Vlade Kosova zatražio dodatni budžet za pripreme uoči početka nove školske godine.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je rekao da će Vlada pružiti podršku obrazovnim institucijama i kada je budžet u pitanju.

„U paketu za ekonomski oporavak izdvojili smo 10 miliona eura za obrazovanje, izdvojili smo još dodatnih 10 miliona eura za opštine i sektor obrazovanja. Opštine takođe imaju na raspolaganju dodatni iznos od 29 miliona eura, koji se može iskoristiti i u te svrhe, ako bude potrebno“, rekao je Hoti.

Na sastanku Vlade u petak, Ministarstvo obrazovanja i nauke je zatražilo angažovanje još 1.000 prosvjetnih radnika, koji bi bili angažovani samo u vrijeme pandemije koronavirusa. A u srpskim sredinama na Kosovu nastava funkcioniše po planu i programu Ministarstva prosvjete Republike Srbije, međutim, obrazovne institucije su u vrjeme pandemije koronavirusa u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, a potom je Ministarstvo za obrazovanje odlučilo da organizuje nastavu na daljinu, pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.