OTVORENA IZLOŽBA U UJEDINJENIM NACIJAMA

Hrvatska optužila Srbiju da manipuliše jasenovačkim logorom

Hrvatsko ministarstvo je ocijenilo da organizovanje izložbi na ovakav način „ne doprinosi pomirenju, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske saradnje u jugoistočnoj Evropi"
105 pregleda 23 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.01.2018. 08:00h

Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu Ujedinjenih nacija "manipuliše i plasira lažne podatke", a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka", prenijela je agencija Hina navode Ministarstva.

U saopštenju dostavljenom hrvatskoj novinskoj agenciji, Ministarstvo nije navelo koji su za njih sporni djelovi izložbe, ali su, dodaje se, upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava da uklone "najgrublje falsifikate". Agencija Hina podsjeća da se od izložbe ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njeno održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvata.

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocijenilo da organizovanje izložbi na takav način „ne doprinosi pomirenju, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske saradnje u jugoistočnoj Evropi" i ukazalo da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

Preporučujemo za Vas