opisao je sebe kao običnog čovjeka i profesionalnog vojnika

Mladić nije izrazio kajanje zbog žrtava: Radio sam čestito i zakonito, optužnica je pala u vodu

Tužilaštvo traži da izrečena kazna bude potvrđena s obzirom na patnju koju su izazvale njegove akcije

19439 pregleda 468 reakcija 22 komentar(a)
Mladić, Foto: Reuters
Mladić, Foto: Reuters

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i zločine u Bosni i Hercegovini, rekao je danas pred sudom u Hagu da je čestito i zakonito radio kao oficir i da je optužnica protiv njega "pala u vodu".

U obraćanju sudijama na kraju žalbenog ročišta, Mladić nije izrazio nikakvo kajanje zbog žrtava rata i opisao je sebe kao "običnog čovjeka" i profesionalnog vojnika koji je branio svoju zemlju, prenio je Rojters.

Predsjedavajuća sutkinja Priska Njambe je prekinula Mladića kada je isteklo deset minuta, koliko mu je bilo dozvoljeno da govori, što ga je naljutilo. "Vaša optužnica je pala u vodu", rekao je Mladić.

Tužilaštvo traži da izrečena kazna bude potvrđena s obzirom na patnju koju su izazvale njegove akcije.

"Imajući u vidu prirodu, obim i brutalnost ovih zločina, doživotni zatvor je jedina moguća kazna," rekla je tužiteljka Barbara Goj.

Mladić je povremeno odmahivao glavom dok je ona govorila.

"Da li je u pravu prethodno vijeće koje je mene osudilo na doživotnu robiju? Nisu u pravu. Zašto? Oni su u sukobu interesa, branili su ne istinu, nego Holandiju i holandski bataljon", rekao je Mladić, aludirajući na Srebrenicu, na kraju dvodnevne rasprave o žalbi koju je uložio na prvostepenu presudu. Stojeći, u tamnom odijelu, svijetloj košulji s plavom kravatom, Mladić je glasno, ali usporeno, rekao da "ne brani sebe", nego "narod srpski koji je na vjetrometini velikoj", prenijela je Beta.

"Ja sam čovjek koji je cio život profesionalni vojnik. Čestito sam radio i u miru i u ratu, u skladu sa zakonima moje države koju je razorio NATO", kazao je Mladić.

On je rekao da su ga tužioci "dva dana obasipali užasnim, zmijskim, đavolskim riječima".

"To nisam ja, što ste vi o meni rekli. Ili je tužiteljka pojela zmiju ili NATO optužnicu. Ne vrijedi vam, gospođo, da perete to čedo NATO", kazao je Mladić, nazivajući i sud "čedom NATO".

Za Srebrenicu je rekao da je "ključ ovog suđenja", opisujući kako je, poslije pada enklave, u julu 1995, zaostali muslimanski vojnik pucao na njega i "promašio". Kako je kazao, nije uzvratio, niti dozvolio obezbjeđenju da to učini, zato što je vojnik imao prsluk Unprofora, prenosi Beta.

Mladić je naglasio da, uprkos dogovoru, međunarodne snage nisu 1993. demilitarizovale pet zaštićenih zona UN - Srebrenicu, Sarajevo, Goražde, Žepu i Bihać.

"U Sarajevu je cio rat, i posle 1993, bio prvi korpus Armije BiH. Jel' on razoružan. Nije. Zašto? Ko je kriv? Ratko Mladić? Ili generali (Unprofora) Morijon, Kot, Žanvije, Smit, Rouz...", zapitao je Mladić.

On je rekao da "nije svetac, nego običan čovjek".

"Mene je sudbina dovela da branim svoju državu SFRJ, koju ste vi zapadni silnici razbili, uz pomoć Vatikana i one mafije iz Njemačke".

On je povišenim tonom naglasio da "nije rat počeo Ratko Mladić, nije on napravio plan napada na Jugoslaviju".

Haški tribunal je Mladića, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen, a tužioci da bude osuđen i za genocid u još pet bosanski opština - Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Haški sud će pravosnažnu presudu Mladiću, kako je najavljeno, donijeti u prvoj polovini iduće godine.

Preporučujemo za Vas