Sjeverna makedonija formirala vladu

Zaev: Dolazi vrijeme reda i pravde

„Slijedi neponovljiv period za Sjevernu Makedoniju. Imamo šansu koju ne smijemo da dozvolimo da propustimo. Zato dajte svoj doprinos transformaciji naše države, našeg zajedničkog društva”, rekao je Zaev u izjavi medijima.
U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u svojoj prethodnoj vladi

4070 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Zorana Zaeva potvrđena je u nedjelju veče malo prije ponoći, Foto: AP
Vlada Zorana Zaeva potvrđena je u nedjelju veče malo prije ponoći, Foto: AP

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, koji je juče preuzeo funkciju od dosadašnjeg tehničkog premijera Olivera Spasovskog, izjavio je da „počinje najintenzivnija makedonska evropeizacija” i istakao da „dolazi vrijeme reda, pravde i discipline”.

Nakon što je u nedjelju, pola sata prije ponoći, u parlamentu izabrana nova koaliciona vlada socijaldemokrata (SDSM) i najveće albanske partije (DUI), premijer Zoran Zaev je u izjavi novinarima rekao da je Sjeverna Makedonija dobila „malu, efikasnu i odgovornu vladu, spremnu da radi posvećeno, isključivo i u skladu sa interesima građana i države”.

Zaev je kazao da namjerava da za šest godina u potpunosti zatvori pregovore sa Evropskom unijom (EU)

„Nakon što smo ušli u NATO, pokazaćemo da možemo ući i u EU. To je državni decenijski strateški interes”, kazao je Zaev pred parlamentom.

„Dovršićemo još jedan uspjeh naše evroatlantske priče članstvom u EU. U sljedeće četiri godine otvorićemo 80 odsto pregovaračkih poglavlja, a cilj je da za šest godina u potpunosti zatvorimo poglavlja”.

Kako je istakao Zaev, u prvim mjesecima mandata nova vlada će „obezbijediti mehanizme za strukturnu reformu javne administracije, ali i u dijelu vladavine prava, kroz pročišćavanje sudstva i izgradnje snažne pravne države”. „Dolazi vrijeme reda, pravde i discipline. Ko ne želi da poštuje zakon, suočiće se sa zakonom”, rekao je Zaev.

„Slijedi neponovljiv period za Sjevernu Makedoniju. Imamo šansu koju ne smijemo da dozvolimo da propustimo. Zato dajte svoj doprinos transformaciji naše države, našeg zajedničkog društva”, rekao je Zaev u izjavi medijima. U novom kabinetu Zaev ima 19 ministara, sedam manje nego u svojoj prethodnoj vladi.

Parlament u Skoplju raspušten je u februaru ove godine kada je Zaev podnio ostavku pošto je Evropska unija odbila da odredi datum pregovora o članstvu. Mjesec dana kasnije EU je saopštila da pregovori mogu da počnu. Datum međutim nije određen, ali diplomate tvrde da bi to moglo biti kasnije ove godine.

Nakon što je tijesno pobijedio nacionaliste na izborima 15. jula, Zaev je dobio podršku albanske manjine da formira novu vladajuću koaliciju.

Nova koaliciona vlada starih partnera SDSM i DUI, koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017, dogovorena je prošle sedmice poslije kraćih pregovora. Vladajuću većinu čine koalicija SDSM i Bese, u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i DPA.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev se zahvalio Spasovskom i članovima prelazne vlade za uspješan rad u prethodnih devet mjeseci i istakao da su se uspješno i hrabro izborili sa zdravstveno-ekonomskom krizom izazvanom koronavirusom.

Zaev je kazao da je njegova koalicija pripremila novi set mjera kako bi zaštitila građane i ekonomiju od uticaja pandemije koronavirusa.

U Makedoniji, državi od dva miliona stanovnika, prijavljeno je 14.330 slučajeva obolijevanja i 600 žrtava.

Preporučujemo za Vas