"NAŠA KRIVICA"

Zaharieva: Na Zapadnom Balkanu jača strani uticaj jer EU nije dovoljno angažovana

Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharieva je kazala da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao "realnu mogućnost" najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsjedavanja
1 komentar(a)
Ekaterina Zaharieva, Foto: Twitter
Ekaterina Zaharieva, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.01.2018. 19:08h

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharieva izjavila je danas da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje i dodala da odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila dovoljno angažovana u regionu.

"Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije dio naše evropske porodice, niti je dio NATO", rekla je Zaharieva pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, prenio je Radio slobodna Evropa (RFE).

Predstavljaući prioritete bugarskog predsejdavanja EU Zaharieva je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet i region veoma važan za cio kontinent.

"Čvrsto vjerujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu", rekla je Zaharieva.

Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharieva je kazala da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao "realnu mogućnost" najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsjedavanja.

Kada je riječ o Kosovu, Zaharieva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve.

Dodala je da kosovske vlasti moraju biti svjesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koje moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

"Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rješavaju sporovi između susjeda”, poručila je Zaharieva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unaprijed riješenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Zaharieva je naglasila da je bugarsko predsjedavanje ohrabreno tokom pregovora Atine i Skoplja čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu kvalitetni, nego brzi i pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Preporučujemo za Vas