Kineske vakcine protiv koronavirusa biće testirane i u Srbiji

U Srbiji će biti testirane dvije CNBG-ove vakcine, dok će Pakistan testirati rješenje koje je razvila pekinška podružnica te kompanije, navode izvori iz Kine

17529 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineska Nacionalna biotehničke grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak navode da su Srbija i Pakistan među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa.

Kako javlja Rojters, a prenosi N1, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom da se broj novih infekcija u Kini smanjuje.

U Srbiji će biti testirane dvije CNBG-ove vakcine, dok će Pakistan testirati rješenje koje je razvila pekinška podružnica te kompanije, navode izvori iz Kine.

U trećoj fazi kliničkih ispitivanja učestvovaće 50.000 ljudi u oko deset zemalja, dodao je Žang, kao i da su spitivanja već počela u UAE, Bahreinu, Peruu, Maroku, Argentini i Jordanu.

Kako bi dobile dozvolu za masovnu upotrebu vakcina, farmaceutske kompanije moraju da dokažu da su one bezbjedne i dovoljno efikasne, i to na osnovu podataka prikupljenih u obimnoj trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je za N1 da ne može da potvrdi informaciju o testiranju kineske vakcine u Srbiji, pošto "nije u toku", i dodao da se o tome nije diskutovalo na Kriznom štabu.

Poručio je da je jedino sigurno da će se o vakcini odlučivati isključivo na osnovu kvaliteta i bezbjednosti, bez obzira na to ko vakcinu proizvodi.

Bonus video: