Đilas: Srbija zbog Vučića meta za teroriste; Obradović: Smije mu se cijeli svijet

Lider SSP-a smatra da predsjednik Srbije treba da podnese ostavku, te da je u Vašingtonu ponizio i sebe i Srbiju

9380 pregleda 22 reakcija 16 komentar(a)
Vučić u Bijeloj kući, Foto: AP Photo
Vučić u Bijeloj kući, Foto: AP Photo

Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da se tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, pred očima cijelog svijeta raspala slika koju on godinama pravi o sebi kao čovjeku koga cio svijet uvažava i poštuje.

"Sporazumom u Vašingtonu koji predviđa obavezu Srbije da preseli svoju ambasadu u Jerusalim Vučić nije samo ponovo odstupio od zajedničkog stava svih zemalja svijeta osim SAD i Gvatemale, već je i prekršio rezoluciju Savjeta bezbjednosti praveći od Srbije metu za islamske teroriste okrećući po ko zna koji put leđa Evropi", rekao je Đilas, a saopštila SSP.

Đilas je naveo da je on to učinio da bi sjeo ispred američkog predsjednika Donalda Trampa i tako pokušao da impresionira domaću javnost i pokaže kako on ima podršku predsjednika SAD, koji mu je čak uručio i ključeve Bijele kuće, koji se, kako je naveo Đilas, kupuju u radnji sa suvenirima.

"U isto vrijeme Marko Đurić je u pokušaju da odbrani šefa od podsmijeha međunarodne javnosti priznao da Vućić Putina čeka ispred vrata i po sat i po vremena samo da bi kamere snimile njihovo rukovanje i da bi Vučić pričao o tome kako ima fenomenalne odnose sa predsjednikom Rusije", naveo je on.

Kako je dodao, za samo jedan dan srušila se osmogodišnja predstava u kojoj se Vučić lažima predstavlja kao najpametniji, jedini poštovan, sveznajući, a svijet i domaća javnost svojim očima su vidjeli kako se "nepokolebljivi i hrabri pregovarač pretvara u zbunjenog čovjeka", koji na ceremoniji potpisivanja Sporazuma prvi put vidi šta u tom dokumentu piše.

"Osim što ponižava sebe, Vučić ponižava i Srbiju uz aplauze ministara u tehničkoj vladi, ali i njegovih partnera Aleksandra Šapića i Ivice Dačića. Potpuno je jasno da Srbija nema više ni Vladu ni Skupštinu, koje imaju kapacitet da zaustave samovolju jednog čovjeka. Jedini moralan potez je ostavka Aleksandra Vučića", istakao je Đilas.

On je naveo da SSP insistira na što hitnijem otvaranju razgovora režima i opozicije pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba da obezbijedi uslove za sprovođenje fer i poštenih izbora koji treba da vrate državu građanima.

Predsjednik SSP je rekao i da je sada postalo jasno da ne postoji interes Srbije koji Vučić nije spreman da ugrozi samo da bi odobrovoljio nekog svjetskog lidera i tako pokušao da "kupi" podršku za svoju vladavinu, koja se zasniva na mržnji i podjelama.

Obradović: Srbiju predstavlja neovlašćena delegacija SNS-a

Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da je srpska delagacija u Vašingtonu bila toliko neozbiljna i nesposobna da nije ni znala šta potpisuje, a dodao je da je zabrinut šta bi ta, kako je nazvao "neovlašćena delegacija Srpske napredne stranke, mogla da potpiše u Briselu".

Obradović je u autorskom tekstu rekao da se Aleksandru Vučiću ovih dana smije čitav svijet, zbog snimka na kojem se vidi kako se čudi onome što govori predsjednik SAD Donald Tramp i da tek tada shvata da je potpisao nešto što nije znao da se nalazi u sporazumu.

"To znači da su američki posrednici mogli bukvalno bilo šta da stave u sporazum o takovanoj ekonomskoj normalizaciji i da to bude potpisano od strane delegacije Srpske napredne stranke. Ovim je SNS preuzela kompletnu odgovornost za kršenje međunarodnih rezolucija i priznanje lažne države Kosovo od Izraela, kao i za prihvatanje separatističkih vlasti u Prištini kao ravnopravne delegacije sa kojom se pravi međunarodni sporazum pod pokroviteljstvom SAD", napisao je Obradović za portal Direktno.

On je dodao da ne zna da li će tema daljih pregovora u Briselu biti "mini-šengen" za stvaranje Velike Albanije, dalje sprovođenje interesa velikih zapadnih multinacionalnih kompanija, pravljenje nove saobraćajne infrastrukture za dalje širenje NATO pakta ka istoku, Hezbolah, Izrael, 5G mreža, uvoz ruskog gasa i homoseksualizam, ali zna da Srbiju predstavljaju ljudi koji nemaju ničija ovlašćenja za to.

"Riječ je o stranačkoj delegaciji SNS koja svakodnevno krši Ustav Srbije i Rezoluciju 12 44 SB UN, na koju se nikada ne poziva, a oni očito imaju tajni plan da mimo očiju javnosti priznaju lažnu državu Kosovo", napisao je lider Dveri.

Bonus video: