Vučić: Usaglasali smo pitanja nestalih i raseljenih, otvorili dvije nove teme

Vučić je kazao da je suština ekonomskih pitanja "slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga, da više ne može da se pravi ekonomska šteta bilo kojoj strani"

11414 pregleda 3 komentar(a)
Lajčak, Vučić, Hoti i Borel, Foto: BETAPHOTO
Lajčak, Vučić, Hoti i Borel, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.09.2020. 15:37h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu poslije dijaloga s Kosovom pod okriljem EU da su "suštinski usaglasili" pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili dvije nove teme.

"Danas su otvorene dvije nove teme, pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i tema imovine i finansijskih zahtjeva koje ističemo jedni prema drugima", rekao je Vučić novinarima poslije pregovora s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Vučić je kazao da je suština ekonomskih pitanja "slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga, da više ne može da se pravi ekonomska šteta bilo kojoj strani".

"Više nema mogućnosti da bilo koja strana uvodi nekakve takse i carine i to je za nas veoma važno", naveo je predsjednik Srbije.

On je rekao da će odmah po formiranju nove Vlade Srbije svi koji su učestvovali u pregovorima s Kosovom informisati Skupštinu Srbije o tom procesu.

"Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo (u pregovorima s Kosovom), šta je dobro, a čemu se ne radujemo", kazao je Vučić.

Šefovi pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastaviće razgovore o ZSO 17. septembra, a sljedeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

"Dolaze najvažnija i najteža pitanja na dnevni red, o mnogim pitanjima imamo suprotne stavove, biće komplikovano i teško", naveo je predsjednik Srbije.

On je rekao da je EU sagledala rezultate prošlonedjeljnog sastanka u Vašingtonu i da će "gledati da dio toga iskoristi" u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Dogovorili smo u Vašingtonu mini-Šengen, važno nam je da imamo zajedničko tržište rada i zajedničko tržište robe", kazao je Vučić.

Naveo je da su na današnjem sastanku dogovoreni mehanizmi u vezi s interno raseljenim i nestalim licima, koji predvidjaju "mogućnost i obavezu uvida u sve arhive koje postoje".

"To je dobro da bi se izvršila pravda prema oko 1.000 Albanaca i 530 Srba koji se i dalje vode kao nestali", kazao je Vučić.

On je rekao i da se Priština obavezala da donese zakon o povratku raseljenih osoba.

"To je važno zbog interno raseljenih lica, ne očekujemo preveliki pomak, ali mislimo da će dati određene rezultate. Očekivati čuda nije objektivno i nije realno", dodao je Vučić.

On je kazao da je smisao njegove zajedničke izjave s Hotijem koja je danas usaglašena u Briselu, da se pregovori Beograda i Prištine nastavljaju pod okriljem EU i da dogovori postignuti u Vašingtonu mogu da daju doprinos dijalogu.

U zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija, objavljenoj prije današnjih pregovora, piše da bi "nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu mogli da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa".

Vučić i Hoti su se u petak u Bijeloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primjerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija".

Dokumenti se razlikuju samo u posljednjoj od 16 tačaka. U današnjoj zajedničkoj izjavi, Vučić i Hoti su se takođe "obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama".

Vučić je poslije sastanka rekao i da Srbija očekuje da se sa EU razgovara o "ekonomskom planu oporavka Zapadnog Balkana".

"Ne očekujem onoliko novca koliko je bilo rečeno ranije, ali očekujemo njihovu podršku za važne projekte. Svaka vrsta pomoći dobro će doći Srbiji i podići će naše ekonomske performanse. Čekamo da se u narednih mjesec i po obznani na koliko novca možemo da računamo i za finansiranje koliko infrastrukturnih projekata", dodao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, poslije 20 mjeseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mjera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija bio je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

Na sastanku čiji su domaćini bili visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, uz Vučića i Hotija učestvovali su i šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni.

Bonus video: