"EU JE NEUTRALNA U VEZI S JERUSALIMOM"

Stano: Pitati Vučića i Hotija da li su znali šta potpisuju u Vašingtonu

Stano je rekao da je Evropska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka Srbije i Kosova u Vašingtonu, ali da nije znala za taj dio koji se odnosi na uspostavljanje odnosa Kosova i Izraela i premeštanje ambasade Srbije

9041 pregleda 0 komentar(a)
Vučić i Hoti potpisuju sporazum u Vašingtonu, između njih sjedi predsjednik SAD Donald Tramp, Foto: Reuters
Vučić i Hoti potpisuju sporazum u Vašingtonu, između njih sjedi predsjednik SAD Donald Tramp, Foto: Reuters

Pitanje da li su čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Vašingtonu, gdje su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jerusalimu, treba postaviti njima, jer Evropska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je danas u Briselu predstavnik Evropske komisije, Peter Stano.

"Pitali ste da li su oni znali šta potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih", rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara - prenijela je hrvatska novinska agencija Hina.

Stano
Stanofoto: BETAPHOTO

Hina podsjeća da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle nedjelje u Vašingtonu potpisao dokument kojim se obavezuje da će Srbija svoju ambasadu u Izraelu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalim, a kosovski premijer Avdulah Hoti je potpisao sličan dokument u kojem je preuzeo obavezu da će Kosovo svoju ambasadu u Izraelu otvoriti u Jerusalimu kada se uspostave diplomatski odnosi Kosova i Izraela.

Stano je dodao da je Evropska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka Srbije i Kosova u Vašingtonu, ali da nije znala za taj dio koji se odnosi na uspostavljanje odnosa Kosova i Izraela i premeštanje ambasade Srbije.

Stano je podsjetio da je EU neutralna u vezi s Jerusalimom, odnosno da se zauzima za rješenje "po modelu dvije države" - Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati i Jerusalim biti glavni grad obje države.

Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu.

Vučić i Hoti su danas ponovo pregovarali u Briselu pod okriljem EU o normalizaciji odnosa i objavili zajedničku izjavu u kojoj kažu da pridaju "najviši prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU što je ključni element njihovog puta prema EU", navela je Hina.

Vučić i Hoti su uz to obećali da će pojačati svoje napore da bi osigurali usklađenost s EU u skladu sa svojim obavezama.

U njihovoj zajedničkoj izjavi koju je objavila diplomatska služba EU, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obaveza u okviru dijaloga pod okriljem EU, "mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa" Kosova i Srbije, prenijela je Hina.

Preporučujemo za Vas