Irinej: SPC će prihvatiti samo dogovor u kojem je Kosovo u sastavu Srbije

"To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promijenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvijek se upoznajemo sa materijom", rekao je za nova.rs patrijarh Irinej

13752 pregleda 32 reakcija 24 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO
Patrijarh Irinej, Foto: BETAPHOTO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

"To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promijenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvijek se upoznajemo sa materijom", rekao je za nova.rs patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore oko Kosova, ukoliko uslijedi poziv.

"Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora", rekao je Irinej.

Prema njegovim riječima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

"To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda", poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intezivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva runda razgovora održana je u Vašingtonu, gdje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsjednik Sjedinjenih Američkih država Donald Tramp.

Nakon toga, uslijedili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Bonus video: