Dodik: Dobro je da Predsjedništvo BiH konačno razmatra pitanje priznanja Kosova

O svim ovim temama Predsjedništvo BiH raspravljaće na sjednici zakazanoj za 17 septembar

2166 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: BETAPHOTO
Milorad Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na sjednici Predsedništva glasati protiv priznanja Kosova i da će, ako bude preglasan od druga dva člana Predsjedništva BiH, staviti veto na tu odluku"

On je kazao da smatra da je dobro da konačno bude razmatrano pitanje o tome da li BiH priznaje nezavisnost Kosova, jer će konačno postojati jedna, institucionalna odluka o priznanju ili nepriznanju Kosova.

Dalje je naveo da smatra da će druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasati protiv njegove inicijative da se iz Tel Aviva u Jerusalem izmjesti ambasada BiH u Izraelu.

Dodik je rekao da je inicirao da se Predsjedništvo BiH izjasni i o njegovoj inicijativi o uključenju BiH u "mali Šengen", ocjenivši da bi to bilo pozitivno za BiH.

O svim ovim temama Predsjedništvo BiH raspravljaće na sjednici zakazanoj za 17. septembar.

Govoreći o današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, Dodik je kazao da je "sastanak bio dobar" i da je Palmer pozvao vlasti BiH da obezbijede evropske integracije i saradnju sa NATO, kao i da unutrašnja pitanja rješavaju konsenzusom.

Još je naveo da SAD smatra da dogovor Beograda i Prištine iz Vašingtona podrazumijeva i normalizaciju odnosa u regionu, dodavši da je on pitao Palmera kako SAD imaju različite standarde kada je u pitanju Kosovo i Republika Srpska u vezi sa pitanjem njihove nezavisnosti.

Na sastanku s Palmerom, rekao je Dodik, bilo je riječi i o obilježavanju 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pri ćemu bi Predsjedništvo BiH trebalo da izda zajedničku izjavu.

"Rekao sam da ću insistirati da ta izjava sadrži zahtjev za prestanak mandata Visokog predstavnika u BiH, koji ovdje ništa ne radi, osim što prima ogromnu platu", kazao je Dodik.

Još je naveo da on ima pijetet prema svim žrtvama u BiH, ali da je potrebno pokušati odbaciti različite kvalifikacije rata u BiH i držati se definicije iz Dejtonskog sporazuma o tragičnom sukobu u regionu.

Dodao je da on i dalje tvrdi da u Srebrenici nije bio genocid.

"Obilježavanje godišnjice Dejtonskog sporazuma biće u znaku različitih pogleda na dešavanja iz prošlosti", kazao je Dodik, navodeći da se danas u Federaciji BiH slavi godišnjica NATO bombardovanja srpskih položaja tokom rata u Bih, dok se u RS to obilježava kao dan NATO agresije.

Prema njegovim riječima, NATO bombardovanje Republike Srpske, kao i Srbije, odredilo je odnos RS prema tom vojnom savezu, dodavši da neće biti formirana nikakva državna Komisija za integraciju sa NATO, već da može biti osnovana samo Komisija za saradnju sa tom vojnom alijansom.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je sa Palmerom razgovarano i o problemu trgovine ljudima, upozorivši da bi zbog toga BiH mogla biti svrstana u tzv. treći rang zemalja, zbog čega bi joj mogla biti uskraćena pomoć USAID i ostalih finansijskih institucija.

Dodik je naveo da je bilo riječi i o migranstkoj krizi, kao i potrebi reforme pravosuđa.

On je iznio teške optužbe na račun predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, navodeći da on nezakonito izdaje naloge za praćenje i prisluškivanje određenih osoba, kao i da prima mito.

"Bilo je reči o izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), ali to pitanje neće biti rješavano izvan kompletne reforme pravosuđa", kazao je Dodik.

Bonus video: