Hoti: Izrael priznao Kosovo 22 minuta poslije potpisivanja dokumenata u Vašingtonu

Rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti UN iz 1980. godine sve članice svjetske organizacije pozivaju se da povuku diplomatska predstavništva iz Jerusalima

12263 pregleda 6 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: AP BETA
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: AP BETA

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je Izrael priznao Kosovo 22 minuta nakon što su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavezali u Vašingtonu da normalizuju ekonomske odnose dvije strane.

"Pogrešno je da bilo ko ima nedoumice da ovaj sporazum krši suverenitet države Kosovo. Mislim da ovo priznanje koje je od Izraela stiglo 22 minuta posle potpisivanja sporazuma u Bijeloj kuci, samo može da jača suverenitet države Kosovo", rekao je Hoti novinarima.

On je kazao da "ne sumnja da će sporazum biti sproveden", prenijela je televizija N1.

"Sklopljen je u Bijeloj kući i ne vjerujem da bilo koja druga kancelarija ima veći kredibilitet da obezbijedi sprovođenje sporazuma", naveo je Hoti.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primjerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija". Dokumenti se razlikuju samo u posljednjoj od 16 tačaka.

U dokumentu koji je potpisao Vučić, posljednja tačka glasi: "Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine".

U dokumentu koji je potpisao Hoti, posljednja tačka glasi: "Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje".

Uprkos tome, u srpskoj javnosti i dalje traje rasprava o tome da li se Srbija bezuslovno obavezala da premjesti ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

List "Tajms ov Izrael" javio je danas da Srbija neće ispuniti obećanje o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim ako Izrael prizna nezavisnost Kosova, pozivajući se na izvor blizak vladi u Beogradu.

Vučićeva savjetnica za medije Suzana Vasiljević danas je rekla da preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim "nije definitivno", da će se o sljedećim koracima razgovarati i da Srbija "za sada ništa nije prihvatila".

U obraćanju javnosti poslije potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, Vučić je u petak rekao da je stav SAD bio da Srbija treba da pozove Izrael da prizna nezavisno Kosovo, što je za Beograd bilo neprihvatljivo.

Vučić je kazao da je zbog toga donijeta odluka da srpska i albanska strana potpišu dva dokumenta.

"U našem dokumentu sa Amerikancima, mi smo Izraelu ponudili i rekli 'Ako budete poštovali Srbiju, mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu u Jerusalim'", naveo je Vučić u petak.

Gotovo istovremeno s Vučićevim obraćanjem javnosti, premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je najavu preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim.

On je kazao i da će Izrael uspostaviti diplomatske odnose sa Prištinom i da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu i postati prva evropska i prva većinski muslimanska zemlja koja će to učiniti.

Ambasade u Jerusalim do sada su premjestile samo dvije države, SAD i Gvatemala.

Najveći dio međunarodne zajednice ne priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora da bude dio rješenja višedecenijskog izraelso-palestinskog sukoba po modelu dvije države. Prema tom modelu, istočni Jerusalim bio bi glavni grad buduće palestinske države.

Rezolucijom 478 Savjeta bezbjednosti UN iz 1980. godine sve članice svjetske organizacije pozivaju se da povuku diplomatska predstavništva iz Jerusalima.

Bonus video: