kosovski premijer pred evropskim poslanicima

Hoti: Ne bježimo od ZSO, ali ne prije konačnog dogovora sa Beogradom

Hoti tvrdi da kosovski zakoni podrazumijevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice

7505 pregleda 1 komentar(a)
Hoti, Foto: AP Photo
Hoti, Foto: AP Photo

Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali će ga primijeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

Hoti je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta rekao da su na posljednjoj rundi dijaloga u Briselu pokrenuta važna pitanja, Zajednice srpskih opština i međusobnih finansijskih potraživanja, i ponavlja da je međusobno priznanje jedini put ka punoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine, prenosi Tanjug.

"Potpisali smo sporazum o Zajednici srpskih opština 2015. godine i nećemo odstupiti od tog sporazuma. Sada smo se dogovorili da zajedno dođemo do finalnog sveobuhvatnog dogovora, kako bismo mogli da primijenimo i dogovor o ZSO i mnoga druga pitanja", rekao je Hoti.

Tvrdi da kosovski zakoni podrazumijevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

"Imao još toga da uradimo, ali dobro je da su sve zajednice potpuno integrisane", kaže Hoti.

Kada je riječ o drugoj otvorenoj temi, finansijskim potraživanjima, Hoti navodi da ona podrazumijeva dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete.

"Sve je to važno kako bi normalizovali odnose između naše dvije zemlje", poručuje Hoti.

Avdulah Hoti je pred evropskim poslanicima u Briselu zaključio da jedino kroz međusobno priznanje Kosovo može da se u potpunosti angažuje u smislenim odnosima sa Srbijom.

Preporučujemo za Vas