HAŠKI OSUĐENIK

Momčilo Krajišnik preminuo od posljedica koronavirusa

Krajišnik je odgovoran za zločine protiv čovječnosti - ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje bosanskih muslimana i Hrvata

31340 pregleda 460 reakcija 26 komentar(a)
Krajišnik, Foto: Screenshot/Youtube
Krajišnik, Foto: Screenshot/Youtube

Osuđeni ratni zločinac i prvi srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Momčilo Krajišnik umro je od posljedica virusa korona, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

On je prije dvije nedjelje primljen u bolnicu zbog obostrane upale pluća, a preminuo je u 75. godini.

Krajišnik je rođen i odrastao u Sarajevu, gdje je magistrirao ekonomiju.

Zajedno sa Radovanom Karadžićem, jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke i prvi predsjednik tadašnje Skupštine srpskog naroda BiH, koja je kasnije postala Narodna skupština Republike Srpske.

Nakon Dejtonskog sporazuma i formiranja tročlanog Predsjedništva BiH, Krajišnik postaje prvi predstavnik Srba u tom tijelu.

U aprilu 2000. godine uhapšen je i izveden pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu gdje mu je suđeno za ratne zločine.

U prvostepenom postupku, osuđen je na 27 godina zatvora, da bi mu u žalbenom procesu kazna bila smanjena na 20 godina zatvora.

Krajišnik je odgovoran za zločine protiv čovječnosti - ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje bosanskih muslimana i Hrvata.

Posle odslužene dvije trećine kazne, iz zatvora u Velikoj Britaniji izašao je 2013. godine.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu uključio se u društveni život kroz stvaranje organizacije Stvaraoci Republike Srpske.