Tužilaštvo: Todorić Agrokorove milione trošio na safari, preparirane životinje, oružje...

Ivica Todorić poručio da će optužnica "ostati istorijska sramota" pravosuđa Republike Hrvatske

5034 pregleda 1 komentar(a)
Todorić, Foto: REUTERS
Todorić, Foto: REUTERS

Županijsko državno tužilaštvo u Hrvatskoj podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih saradnika zbog afere Agrokor u kojoj je ta firma navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna. Terete se za niz krivičnih djela u privrednom poslovanju.

Oglasio se i Ivica Todorić te poručio, između ostalog, da će optužnica "ostati istorijska sramota" pravosuđa Republike Hrvatske, prenosi HRT.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Ivana i Anta, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposleni u revizorskoj kući Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Županijsko državno tužilaštvo objavio je na svojoj internet stranici da je prvooptuženom pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, holandskom trgovačkom društvu u iznosu 320.720.000,00 kuna, a da je trgovačko društvo A. d.d. oštećeno ukupno iznosu od 1.244.328.584,00 kuna. U svom saopštenju tužilaštvo detaljno navodi za šta se sve terete optuženi, pa spominje da se Todorić, odnosno prvooptuženi, tereti i da "je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva A. d.d. i zavisnih društava u ukupnom iznosu od 7.777.365,00 švajcarskih franaka (protivvrijednost 53.889.362,00 kuna)."

Ivica Todorić obratio se javnosti nakon što je u okviru afere Agrokor, optužnica protiv njega i 14 njegovih najbližih saradnika stigla danas na Županijski sud u Zagrebu. Poručio je "da će podizanje ove optužnice ostati istorijskasramota pravosuđu RH" te da istina o Agrokoru neće stati.

Optužnica od 459 strana, a spisi predmeta oko 80.000

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je u sud stigla optužnica.

- Radi se o optužnici koja se očekivala duže vrijeme. Predmet je obiman i ima oko 80.000 stranica, a optužnica 459 stranica. Zakonska procedura je takva da se prvo mora odrediti sudija koji će raditi na takvom predmetu. Sudija je ujedno i predsjednik optužnog vijeća. Optužnica se mora dostaviti svim optuženima i njihovim braniocima, a oni imaju pravo odgovora u roku od osam dana od prispijeća optužnice. Kad proteknu rokovi, onda se zakazuje sjednica optužnog vijeća, kazao je Devčić i dodao da je za "očekivati da će to potrajati koji mjesec s obzirom na 15 optuženih".

Navodeći o kojim se krivičnim djelima radi, rekao je da je to krivično djelo zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju te krivična djela krivotvorenja službene, odnosno poslovne isprave. Svaka pojedina tačka optužnice ima i određenu štetu koja je nastapula na strani Agrokora, odnosno protivpravnu imovinsku korist za koju se tereti Ivica Todorić, odnosno njegove kompanije, dodao je. Napominje da se radi o višemilionskim iznosima.

Istakao je da se predmeti dodjeljuju po određenom algoritmu - "ako je koji sudija trenutno zadužen za određeni broj predmeta, skladno tome se kompjuterski određuje sudija koji će dobiti određeni predmet u rad".

"Optužnica će pasti"

Advokat Anto Nobilo, branilac Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica ''prema rezultatima istrage neočekivana'', dok mu je ''kao poznavaocu pravne prakse u Hrvata ona sasvim očekivana''.

- Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvata izvršenje krivičnog djela, moja klijentkinja nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora, kazao je i dodao "da su agencijski vještaci, koji su radili na ovom slučaju, istovremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz".

Tužilaštvo pokrenulo istragu još u novembru 2017.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Anta Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u novembru 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Istraga u slučaju Agrokor je trebalo da bude dovršena do 20. maja 2019. godine, ali je rok dovršetka produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. januara ove godine.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz jemstvo od 7,5 miliona kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba. U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 miliona eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi, podsjeća HRT.

Bonus video: