Pogledajte akciju policije u Zagrebu: Uhapšene četiri osobe, kao robove držali 59 Kineza

Žrtve su na prevaru, uz obećanje brzog i lakog vraćanja prethodnih dugova, a u nekim slučajevima i prijetnjama, vrbovane s područja Kine, i dovedene najprije u Sloveniju, a potom u Hrvatsku
83 pregleda 2 komentar(a)
Kinezi Zagreb, Foto: Screenshot (Youtube)
Kinezi Zagreb, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 20.01.2018. 15:46h

Hrvatska policija uhapsila je dvojicu državljana Hrvatske i dvojicu državljana Kine zbog sumnje da su trgovali ljudima, odnosno da su od septembra prošle godine zatvorili najmanje 59 kineskih državljana i prisiljavali ih na računarske prevare sunarodnika, objavljeno je danas u Zagrebu.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da je na području Zagreba otkrila dva ilegalna improvizovana pozivna centra. U njima je bio smješten veći broj žrtava trgovine ljudima, a snimak policijske akcije objavljen je na sajtu hrvatskog MUP.

Žrtve su na prevaru, uz obećanje brzog i lakog vraćanja prethodnih dugova, a u nekim slučajevima i prijetnjama, vrbovane s područja Kine, i dovedene najprije u Sloveniju, a potom u Hrvatsku.

Pomoćnik generalnog direktora policije Ante Gudelj rekao je da je jedan od osumnjičenih hrvatskih državljana, 51-godišnjak iz Zagreba žrtve na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku i smjestio u improvizovane pozivne centre.

Prvoosumnjičeni je 48-godišnjak iz Hrvatske koji se tereti da je na širem području grada Zagreba iznajmio dvije kuće od 800 i 400 kvadrata, opremljene minimalnim uslovima za stanovanje, internet vezom i elektronskim uređajima.

Žrtve, kojima su oduzeti dokumenti, u "pozivnim centrima" su nadgledali 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.

Oni su takođe uhapšeni u akciji hrvatske policije koja je istovremeno upala u dva objekta gdje je zatekla ukupno 61 državljanina Kine, ali i isprave oduzete od žrtava, mobilne telefone, bankovne kartice i novac.

Slučaj vodi državno tužilaštvo u Velikoj Gorici.

Bonus video: