Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mjesta

Grenel je istako da je ovo najveća delegacija SAD koja posjećuje region i Srbiju od posjete predsjednika Džimija Kartera

1875 pregleda 0 komentar(a)
Delegacija SAD u posjeti Srbiji i regionu, Foto: ap
Delegacija SAD u posjeti Srbiji i regionu, Foto: ap

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mjesta.

"Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mjesta, razvoj privatnog sektora", rekao je Grenel novinarima poslije sastanka sa predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Ambasadi SAD u Beogradu.

On je istakao da ne bi bilo te posjete Beogradu da predsjednik SAD Donald Tramp nije vjerovao da privreda može da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mjesta.

Grenel je istakao da je ovo najveća delegacija SAD koja posjećuje region i Srbiju od posjete predsjednika Džimija Kartera.

Kazao je da će sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu biti održiv i ako dođe do promjene američke administracije jer i američka vlada podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Sprovođenje planova iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu trajaće 10 do 20 godina, a fokus je na privatnom sektoru. Vjerujemo u snagu privatnog sektrora, ne otvara vlada radna mjesta već privatni sektor", rekao je Grenel.

Predsjednik Privedne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je Grenel na uspješan način promjenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

"Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli", kazao je on i istakao da će istorija pokazati da će sporazum iz Vašingtona biti prekretnica koja donosi stabilnost u ovaj reigon.

Na pitanje kakva je razlika između sporazuma privrednih komora Srbije i Kosova potpisanih 2013, i nedavno u Vašingtonu, Čadež je rekao da je cilj sporazuma iz 2013. bio da se otklone barijere u funkcinisanju privrede i da je dosta utvrđeno od onoga što je bilo predviđeno.

"Napravili smo tim kao podršku vašingtonskom sporazumu i sada predstoji da pronđemo eksprte, kompanije i logistiku za praćenje projekata. Oni su uradili svoj dio posla, sada je red na nas", rekao je Čadež.

Glavni povod za posjetu američke delegacije je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će dogovoreni projekti biti realizovani, među kojima je izgradnja auto-puta koji povezuje Niš i Prištinu.

Izvršni direktor DFC-a Adam Boler je rekao da to nije stranačka organizacija i da očekuje kontinuitet u sporovođjenju dogovorenog, o čemu je već održano na destetine sastanaka.

"Ključni cilj je da se stvori klima da privatni kapital iz drugih zemalja dolazi u Srbiju i region", rekao je Boler i dodao da očekuje da se oni koji su otišli iz zemlje vraćaju i ovdje otvaraju svoj biznis.

Kako je naveo, u posjeti Beogradu su predstavnici pet agencija iz SAD, "kompletna ekonomska moć američke vlade", uključujući USAID, Nacionalni savjet bezbjednosti i Eksim banku.

"Potpisana je prva zajednička izjava između Kosova i Srbije. Očekivana normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine značiće investicije u privatni sektor, otvaranje novih radnih mjesta. Niko ne gubi i svi imaju koristi", rekao je Boler.

Predsjednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Berat Rukići predložili su osnivanje tima za ekonomsku saradnju otvranjem kancelarija u Prištini i Beogradu.

Potpisali su zajedničku izjavu da se komore obavezuju da će biti čvrsto posvećene potpisanom sporazumu u Vašingtonu.

U izjavi se navodi i da će komore obezbijediti primjenu sporazuma kroz "pažljivo izrađene akcione planove za projekte".

"Uvjereni smo da se angažovanjem DFC-a demonstrira snažna posvećnost SAD da doprinese boljoj ekonomskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana", navodi se u izjavi.

Bonus video: