Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu, usmjereni smo na ekonomski razvoj regiona

"Ne želimo samo da se bavimo riječima nego da se usmjerimo na ekonomski razvoj u korist naroda"

3536 pregleda 0 komentar(a)
Vučić i Grenel u Beogradu, Foto: Betaphoto
Vučić i Grenel u Beogradu, Foto: Betaphoto

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da su SAD ozbiljne u namjeri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mjesta.

"Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo riječima nego da se usmjerimo na ekonomski razvoj u korist naroda", rekao je Grenel novinarima.

Poslije sastanka predsjednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i delegacije vlade SAD koju predvodi izvršni direktor američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler, Grenel je kazao da je "simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu".

"Mnogo je obećanja dato narodu Srbije tokom godina, nadam se da nas držite za riječ, ne samo za sporazum od 4. septembra u Bijeloj kući, nego i za prethodna tri sporazuma (o autoputu, železnici, i aviosabraćaju)", naveo je Grenel.

Brnabić i Boler su posle sastanka potpisali zajedničku izjavu o saradnji i simbolično otvorili kancelariju DFC u Beogradu.

Grenel, izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa, naveo je da je šef Bijele kuće "riješen da dođe u Beograd".

"Izrazio je želju da dođe, ali nemam datum. Vučić je predsjedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd", dodao je Grenel.

Boler je na konferenciji za novinare rekao da vašingtonski sporazum "nije samo istorijski" nego znak da region "neće ostati zarobljen u prošlosti već da će gledati u budućnost".

"Vjerujemo u snagu regiona, otvaranje kancelarije DFC nije simbolično, ona će ostati tu, stalnog je karaktera i pokazuje našu zainteresovanost za ekonomski razvoj regiona", kazao je Boler.

Dodao je da su se lideri Srbije i Kosova "opredijelili za poslove i stvaranje radnih mjesta, a ne za linije razdvajanja iz prošlosti".

Delegacija vlade SAD je došla u Beograd došla radi sprovođenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući različite verzije dokumenta "Ekonomska normalizacija" koje se razlikuju samo u posljednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, željezničke veze između Prištine i Merdara, željezničke veze između Niša i Prištine, obezbjeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Bonus video: