Hrvatska: Predsjednik Sabora izbacio poslanicu jer je skinula masku

"Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, kazala je Karolina Vidović Krišto

3900 pregleda 1 komentar(a)
Karolina Vidović Krišto, Foto: screenshot/Index.hr
Karolina Vidović Krišto, Foto: screenshot/Index.hr

Predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izbacio je poslanicu Karolinu Vidović Krišto iz skupštinske sale jer je skinula masku.

Poslanica Domovinskog pokreta zatražila je od Nacionalnog štaba civilne zaštite da ukine obavezu nošenja maske za djecu, a kako je odbila staviti masku, Jandroković ju je do kraja dana udaljio sa sjednice.

"Prvo stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave", zaprijetio je Jandroković, a nakon toga rekao: "Imamo pet minuta pauze, a vas ću, gospođo Krišto, udaljiti do kraja dana iz sabornice."

Iznoseći stav svoga Kluba poslanika ona je, pokazujući 1033 pisama roditelja iz inicijative "Roditelji 0-24" koji traže ukidanje Nacionalnog štaba civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine sa, kako je rekla, upitnim i prekomjernim te nepotrebnim prisiljavanjem djece i uskraćivanjem njihove slobode, prenosi Indeks.

"Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na naučna istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne doprinosi smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece.

"Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Kritizirala je i, kako tvrdi, prekomjernu upotrebu dezinfincijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno "bacila" 200 miliona kuna.

Branko Bačić (HDZ) je izlaganje Vidović Krišto ocijenio skandaloznim, napominjući da je Ustavni sud potvrdio odluke Štaba.

Indeks navodi da poslanici Domovinskog pokreta ovo nije prvi put da ne nosi masku u parlamentarnoj sali - prvo je odbijala da nosi masku pa je onda prekrivala usta i nos šalom.

"To su preporuke, a mi smo ovdje zakonodavno tijelo. Mislim da bi trebalo donijeti relevantan zakon s relevantnim argumentima, zašto je nešto dobro ili loše", rekla je ranije.

Na kraju je maska postala obavezna u parlamentu jer u suprotnom slijedi izbacivanje.

Bonus video: