Zločini OVK: Kad svjedoci utihnu

Švajcarski Tagesancajger piše o navodnom curenju podataka o svjedocima protiv komandanata OVK. "Svjedoci na Kosovu žive opasno: Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svjedoče."

10105 pregleda 1 komentar(a)
Zastava OVK, Foto: Shutterstock
Zastava OVK, Foto: Shutterstock

"Kao u lošem mafijaškom filmu" – pod tim naslovom piše švajcarski Tagesancajger o zastrašivanju svjedoka na Kosovu.

Riječ je tvrdnjama ratnik veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su došli do hiljada dokumenata iz Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

"Očito je cilj tog misterioznog poduhvata da se podrije rad međunarodnih tužilaca", piše švajcarski list.

Navodeći da nekadašnji kosovski borci stalno ističu kako je rat sa njihove strane bio "čist", list piše da Specijalni sud u Hagu još razmatra optužnicu protiv nekadašnjeg političkog komesara OVK, a današnjeg predsjednika Kosova Hašima Tačija, te da će odluka o optužnici pasti do 24. oktobra.

"Što se datum više bliži, to je jasnije da bivši pobunjenici vjerovatno imaju nešto da sakriju i da prljavim trikovima pokušavaju da otežaju rad pravosuđa", navodi se u tekstu novinara Envera Robelija.

On piše da dosijei koji su dospjeli do ratnih veterana "očito sadrže i imena i adrese zaštićenih svjedoka".

Jedan kosovski portal koji je dobio dio dokumenata ipak, poslije upozorenja iz Haga, nije objavio detalje.

Istražitelji Euleksa su u petak (25. septembar) ponovo pretraživali prostorije ratnih veterana.

Priveden je šef udruženja veterana Hisni Gucati, a dosijei su zaplijenjeni.

"Nejasno je da li su kopirani dokumenti otuđeni u Hagu, u Euleksovoj centrali u Prištini, ili na nekom drugom mjestu."

"Za Specijalni sud je curenje tajnih dokumenata velika havarija", piše dalje Robeli, podsjećajući na izjavu američkog pravnika Marka Elisa iz međunarodnog udruženja advokata koji je rekao da bi objavljivanje imena svjedoka moglo da izazove kolaps sudskih procesa.

"Kosovski podzemni mediji i vodeći političari ocrnjuju kao izdajnike svjedoke navodnih zločina pobunjenika iz OVK. Jedan intimus predsjednika Tačija je nedavno označio više boraca za ljudska prava, nezavisnih publicista i opozicionih političara kao srpsku septičku jamu koju valja hitno zabetonirati", piše švajcarski list.

"Godinama se u izvještajima međunarodnih organizacija utvrđuje i kritikuje to što svjedoci na Kosovu žive u opasnosti. Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svjedoče ili ih pronalaze mrtve u automobilima. Posljednjih mjeseci su dva moguća svjedoka Specijalnog suda ubijena pod čudnovatim okolnostima“, dodaje se u Tagesancajgeru.

Novinar Enver Robeli podsjeća da je nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte to što se dešavalo na Kosovu izgledalo kao omerta, mafijaški zakon ćutanja.

Ideja SAD i EU je bila da skrše tu omertu upravo osnivanjem Specijalnog suda.

Podsjećajući da su poslije dolaska trupa NATO 1999. i "umjereni Albanci došli na nišan OVK", Tagesancajger piše: "Samozvani oslobodioci su gazili preko leševa kako bi prigrabili moć. EU i SAD su se sporazumjeli sa moćnicima jer su im garantovali površinsku političku stabilnost. Američki predsjednički kandidat Džo Bajden nazvao je Tačija 'Džordžom Vašingtonom Kosova', a EU ga je prihvatila kao sagovornika u pregovorima o zbližavanju Kosova i Srbije."

"Ni pravosuđu UN niti evropskoj policijskoj misiji u protekle dvije decenije nije pošlo za rukom da izvedu visokorangirane članove OVK pred lice pravde. Kosovskom pravosuđu je naprosto nedostajalo političke volje i nezavisnosti da istražuje protiv Tačija i kompanjona", dodaje ugledni švajcarski list.

To je razlog što je Specijalni sud, iako zvanično kosovski, smješten u Hagu.

Do sada je u svojstvu svjedoka ili osumnjičenih saslušano oko 250 bivših boraca OVK, a zaštićeni svjedoci žive u Švajcarskoj i drugim zapadnim zemljama, navodi list.

"Najnovija sabotaža protiv pravosuđa mnogim kritičkim posmatračima na Kosovu liči na loš mafijaški film", zaključuje Tagesancajger i prenosi riječi Bekima Blekaja, aktiviste za ljudska prava: "Šteta je već načinjena. Sada postoji bojazan da će pojedini svjedoci odbiti da svjedoče iz straha za svoju bezbjednost."

Informativni portali u Njemačkoj prenijeli su i vijest da je na Kosovu uhapšen prvi osumnjičeni koji će biti izveden pred sud u Hagu.

U pitanju je Salih Mustafa, nekada jedan od komandanata OVK na sjeveru Kosova, prenosi nedjeljnik Štern na svom portalu.

Drugi mediji prenose da se Mustafa konkretno tereti za ubistvo jedne i mučenje šest osoba u jednom improvizovanom zatvoru u blizini Prištine.

Žrtve su navodno bili kosovski Albanci koje je OVK označio srpskim "kolaboracionistima".

Izvještavajući o tome, najveći švajcarski list Noje cirher cajtung piše takođe o zaštiti svjedoka: "Najveći problem pravosudnog suočavanja sa ratom oduvijek je bio da se svjedoci motivišu da svjedoče protiv uticajnih osoba u jednom stiješnjenom društvu koje obilježavaju tijesne porodične veze. Teški pokušaji zastrašivanja svjedoka obilježili su dva procesa protiv bivšeg kosovskog premijera i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja."

Curenje osjetljivih dokumenata iz Haga list naziva "blamažom i aferom" koja je zasijenila korak od sedam milja načinjen u pravosudnom suočavanju sa kosovskim ratom.

Bonus video: