Iz budžeta Srbije desetine miliona eura za SPC: Vučićeva vlast kupuje mir i tišinu oko Kosova?

Niko kao aktuelna vlast nije toliko pomagao SPC u posljednjih 50 godina, hvalio se nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obilazeći radove na izgradnji Hrama Svetog Save

17616 pregleda 49 reakcija 42 komentar(a)
Vučić i patrijarh srpski Irinej prilikom posjete Hramu Svetog Save u Beogradu 20. avgusta ove godine, Foto: BETAPHOTO
Vučić i patrijarh srpski Irinej prilikom posjete Hramu Svetog Save u Beogradu 20. avgusta ove godine, Foto: BETAPHOTO

Samo u posljednje tri i po godine iz državne kase za izgradnju Hrama Svetog Save uplaćeno je najmanje 43 miliona eura, a enormnim iznosima iz tekućih budžetskih rezervi država pomaže obnovu i drugih crkava i hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Srbiji i van nje, piše portal Nova.rs.

Taj portal navodi i da kada se na sve to dodaju i redovna godišnja izdvanja iz budžeta, koje se mjere milionima, jasno je da građani Srbije, voljno ili ne, doniraju Crkvi ogromne sume novca.

Sagovornici Nova.rs navode da na ovaj način vlast Aleksandra Vučića kupuje mir i tišinu oko Kosova.

Niko kao aktuelna vlast nije toliko pomagao SPC u posljednjih 50 godina, hvalio se nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obilazeći radove na izgradnji Hrama Svetog Save.

Upravo tom prilikom on je objelodanio da je samo u posljednje tri i po godine država za izgradnju Hrama izdvojila 43 miliona eura.

Ovaj enormni izdatak iz kase svih građana Srbije ne treba da iznenađuje, ako se uzmu u obzir visoke donacije koje se malo – malo doniraju SPC.

Tako je početkom jula Vlada prvo donijela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona eura za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedjelju dana kasnije za iste namjene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona eura.

Odluka o najvećoj donaciji Crkvi donijeta je u martu prošle godine, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona eura za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

Međutim, to je samo dio novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu, piše Nova.rs.

Za hramove u Švedskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH…

Tako je na primjer, Vlada u julu prošle godine odborila donaciju SPC od 59,1 miliona dinara ili oko 500.000 eura i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Kako je prenio Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sjednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

U istom mjesecu na sjednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 eura pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Vlada je velikodušne donacije SPC uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog "teške situacije" iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million eura.

Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona eura za potrebe svih crkava i vjerskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila SPC, navodi Nova.rs

Đukanović zanemario crkvu, Vučić neće

Dugogodišnji novinar Rojtersa i politički analitičar Jakša Šćekić navodi za Nova.rs da se ta velika izdvajanja za crkvu zapravo odnose na njenu kupovinu za ćutanje oko Kosova.

"Koliko je ona važna to nam je pokazalo i crnogorsko iskustvo. Jedina sila koja Vučiću može da napravi problem oko Kosova je SPC. Milo Đukanović je to zanemario i prošao je kako je prošao. Ovako Vučić zapravo kupuje mir i ćutanje popova, koji ionako ne plaćaju porez. Irinej je to prihvatio, prihvatili su i drugi. Svima to odgovara i svi imaju korist od toga”, zaključuje Šćekić.

Politikolog Vuk Velebit navodi da bi po Ustavu crkva trebalo da bude odvojena od države, ali ona "ne samo što nije odvojena od države, nego je jedna od najvećih političkih snaga u državi".

"Uvjeren sam da zbog mira oko Kosova i izbjegavanja kritika Vučiću zbog onog što radi oko KiM, dotacijama SPC se pravi mir. Najproblematičnije je to što je riječ o novcu poreskih obveznika Srbije, a njih niko nije pitao da li žele da izdvajaju novac za crkvu ili bar u tolikoj mjeri", kaže Velebit za Nova.rs.

On ističe da sve to pokazuje koliko je jaka uloga crkve u državi.

"Nije problematično ukoliko SPC ima jaku ulogu u društvu, ali jeste ukoliko ima jaku političku ulogu, a naročito ako vodi nazadnu politiku", navodi Velebit.

Bonus video: