"floskule kojima Bošnjaci nastoje plašiti strance"

Dodik: U BiH neće biti rata, ali postoji mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH

Dodik je kazao da u BiH ne može da postoji građanska država, navodeći da je to "pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima"

25442 pregleda 1145 reakcija 27 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: BETAPHOTO
Milorad Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće biti rata, već da su to "floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance".

"Prijeteći ratom oni žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majorizuju druga dva naroda u BiH. Ako žele Bosnu kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije", kazao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

On je, međutim, najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer im se, kako je kazao, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ocijenio da Bošnjaci "u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko uvrede (lidera SDA Bakira) Izetbegovića Hrvatima da su manjina".

On je dalje kazao da u BiH ne može da postoji građanska država, navodeći da je to "pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima".

S druge strane, naglasio je on, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, "dok se drugačije ne dogovorimo".

"Sada imate jedan narod koji želi realizaciju "građanske` priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ako se na tome bude insistiralo, ocijenio je Dodik, vjerovatno će predstavnici Srba i Hrvata donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH, jer im se, kako on tvrdi, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.