Vučić: Odnosi sa SAD u usponu, proći će mnogo vremena dok ne budu kakvi želimo

"Šta god da bude na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, niko se neće odricati svojih riječi i postignutih dogovora"

5784 pregleda 3 komentar(a)
Vučić danas Vučić u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, Foto: Betaphoto
Vučić danas Vučić u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i SAD "svakako u usponu" ali i dodao da će "mnogo vremena proći dok ne budu onakvi kakve želimo".

Navodeći da su odnosi sa SAD danas na vrlo dobrom nivou, Vučić je ocijenio da je za njihovo dalje unapređenje neophodno da "mnogo više poštovanja pokažemo jedni drugima".

"Radostan sam što su odnosi sa SAD bolji. Ti odnosi su svakako u usponu a vjerujem da će biti i bolji. Da bi bili na višem nivou moramo da pokušamo da razumijemo Amerikance i njihovu poziciju jer ne možemo da čekamo da svi misle kao mi", kazao je Vučić u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje je prisustvovao obilježavanju 76. godišnjice operacije "Halijard", evakuacije oborenih savezničkih pilota iz okupirane Srbije tokom Drugog svjetskog rata.

Upitan ko je predložio da jezero Gazivode na sjeveru Kosova dobije ime "Trampovo jezero", Vučić je rekao da nije siguran da li su to bili Amerikanci ili Srbi ali je i dodao da ga inicijativa ne iznenađuje s obzirom da kako je rekao, Srbi na Kosovu vole predsjednika SAD.

"Šta god da bude na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, niko se neće odricati svojih riječi i postignutih dogovora", kazao je Vučić.

Ocijenio je da je Donald Tramp donio "novi vjetar u leđa" odnosima Srbije i SAD, na čemu je posebno zahvalio ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriju.

Komentarišući navode medija iz Crne Gore o planovima Srbije za "obnovu Dušanovog carstva", Vučić je rekao da Beograd poštuje sve susjede i da želi mir u region, a da je s druge strane, "apsolutno svima dozvoljeno svakodnevno miješanje u unutrašnje stvari Srbije".

"To svi rade, da ne govorim o priznjanju Kosova. Dobićete za nekoliko dana podatke koliko je u medijima iz regiona bilo tekstova ne samo protiv rukovodstva Srbije već i protiv same Srbije. Suština je da su mnogi željeli da Srbija uvijek bude slaba. Nas ne zanima da mijenjamo granice, već da imamo najbolju ekonomsku saradnju sa svima i da se poštuju prava srpskog naroda u regionu", rekao je Vučić.

Upitan za otkazivanje predstojeće runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da ima saznanja kako je to posljedica činjenice da među ljudima iz okruženja šefova pregovaračkih timova ima inficiranih koronavirusom.

"Mi smo bili spremni za razgovore bez obzira što druga strana nije bila. Nešto mora da se promijeni kod njih, da razumiju da je kompromisno rješenje jedino rješenje. Za razgovore smo uvijek spremni, i za teška rješenja jer lakih nema, ali za tango je potrebno dvoje", kazao je predsjednik Srbije.

Bonus video: