Tahiri: Srbija ne može biti dio istrage; Stefanović: Hoće da sakriju prave motive

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva djela zahtijevaju hitnu reakciju
0 komentar(a)
Oliver Ivanović ubistvo, Foto: Beta-AP
Oliver Ivanović ubistvo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.01.2018. 18:25h

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključeno u istragu smrti Olivera Ivanovića.

"Ni u kom slučaju nećemo nikakvo miješanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno miješanje (u istragu). To ćemo raditi samo mi", kazao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.

On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podijeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva djela zahtijevaju hitnu reakciju.

"Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmjenu informacija koje mogu da doprinesu što bržem rješavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vođenju istrage", stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.

Poslije izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od Unmika i Euleksa tražiti da se u istragu uključe i predstavnici institucija Srbije, predsjednik Kosova Hašim Tači izrazio je sinoć tokom telefonskog razgovora s njim spremnost da kosovske institucije sarađuju sa srpskim u istrazi ubistva Ivanovića.

Tači je na Fejsbuku napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, sarađuju i primaju "bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvjetljavanja ubistva".

Stefanović: Očigledno, sprječavaju otkrivanje pravih motiva

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je potpuno neprihvatljiva reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde prištinskih institucija kojima se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi.

"Ovakva reakcija ključnih prištinskih istitucija jasno ukazuju da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga, jer bi ona morala da uključi sve istražne organe koji bi mogli da pomognu da se do počinilaca i organizatora ovog krivičnog djela dođe", rekao je on.

Kako je dodao, očigledna je namjera da se pažnja javnosti usmjerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spriječi otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i otkrivanje svih onih koji su za to odgovorni.

"I pored svih zahtjeva Euleksu i Unmiku da uključi istražne organe Republike Srbije u istražni proces, ostali smo uskraćeni za bilo kakav odgovor ovih međunarodnih institucija. Posebno zabrinjava dosad nezabilježena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovakvog krivičnog djela", naveo je Stefanović.

Dodaje da Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i istražni organi budu dio istrage.

"Smatramo da se samo tako može doći do potpune istine i spriječiti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni", izjavio je ministar.

Bonus video: