Kocijančić: Što prije nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Portparolka Evropske komisije je naglasila da je nastavak dijaloga po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa "jedini način da se osigura trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i cijeloj Evropi"
1 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2018. 15:11h

Evropska unija (EU) pozdravlja dogovor predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandara Vučića i Hašima Tačija o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, a saradnja na istrazi ubistva Olivera Ivanovića biće važna za kosovsku policiju i istražne organe, saopšteno je iz Evropske komisije (EK).

"EU pozdravlja direktnu telefonsku komunikaciju Vućiča i Tačija i njihov dogovor da se nastavi dijalog kome posreduje EU, odnosno da se dalje normalizuju odnosi", navela je portparolka EK, Maja Kocijančić.

Ona je naglasila da je nastavak dijaloga po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa "jedini način da se osigura trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i cijeloj Evropi".

Kocijančić je ponovila da će kroz dijalog obe strane biti u mogućnosti i na napreduju u svojim EU integracionim planovima.

"EU radi na tome da se dijalog dve strane nastavi sto je prije moguće", poručila je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

On je ponovila da je implementacija dogovorenog u dijalogu obaveza koju su obje strane prihvatile i koja će odrediti brzinu njihovog napretka na putu ka EU.

Na pitanje o saradnji Beograda i Prištine na istrazi ubistva Olivera Ivanovića u EU kažu da se "tragično ubistvo Ivanovića mora bez odlaganja istražiti, a počinioci izvesti pred lice pravde".

"Saradnja između organa nadležnih za sprovođenje zakona sa obje strane biće važna za uspjeh kosovske policije i istragu u skladu sa dogovorom o pravosuđu i policiji postignutim u okviru dijaloga", izjavila je Kocijančić.

Bonus video: