Grabar-Kitarović skratila posjetu BiH

Obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi su, navodi se, isključivo organizacione prirode
2 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.01.2018. 10:44h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas će završiti zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, obilaskom nekoliko opština na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Regionalna N1 televizija objavila je da je prvobitno planirana trodnevna posjeta skraćena za dan, pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi su isključivo organizacione prirode.

Pozivajući se na krugove bliske hrvatskoj predsjednici, N1 je objavila da će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u martu kada njen kabinet bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju.

Zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika, pa će Kolinda Grabae-Kitarović danas posjetiti jedino Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Protesti ispred hrvatske ambasade

Ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu juče se protestovalo povodom posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu.

Organizator protesta, na kome se okupilo dvadesetak građana, je Bošnjački pokret, a okupljeni članovi nose transpararente sa porukama: "BiH ne treba tutore ni Hrvatske ni Srbije", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH".

Bonus video: