izmjene zakona o trgovini

Slovenci izglasali zabranu rada prodavnica nedjeljom

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocjene ustavnosti zakonskog rješenja

1617 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prodavnice u Sloveniji će nedjeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su poslanici u parlamentu. Izmjenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u Narodnoj skupštini glasala u utorak 72 od 88 poslanika, uz rijetke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedjeljom i praznicima.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi portal Indikator.

Takođe, nedjeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedjeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedjeljom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta, podsjeća Tanjug.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocjene ustavnosti zakonskog rješenja.

Preporučujemo za Vas