PREDSJEDNIK MAKEDONIJE ODBIO DA STAVI POTPIS

Veto Ivanova na zakon o jezicima: "Favorizovanje albanskog jezika"

Ivanov je naveo da je sprovođenje tog zakona preskupo, kao i da postoji opasnost da se otvori pitanje promjene Ustava i ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Makedonije
2 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.01.2018. 19:10h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, javljaju skopski mediji.

Ivanov je, obrazlažući odluku, rekao da se zakon kosi sa Ustavom. Taj akt će se ponovo naći pred poslanicima Sobranja.

"Umjesto u duhu dijaloga i zajedničkog života u cilju izgradnje multietničkog društva putem pravednih i opšteprihvaćenih zakona, donijeli smo nepravedan i represivan zakon koji favorizuje albanski jezik", rekao je Ivanov obrazlažući odluku da zakon o jezicima vrati u Sobranje.

Ivanov je, takođe, naveo da je sprovođenje tog zakona preskupo, kao i da postoji opasnost da se otvori pitanje promjene Ustava i ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Makedonije.

"Pozivam poslanike u Sobranju da pažljivo prouče moje zamjerke", rekao je Ivanov.

Sobranje je prije nedjelju dana, sa 69 glasova "za", potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahtjeva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

Suštinski, makedonski parlament je tim aktom "proširio" je upotrebu albanskog jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve institucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Nijedan od poslanika nije glasao protiv tog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sjednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

VMRO-DPMNE je odmah oštro protestovao, tvrdeći da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Pošto je Ivanov odbacio taj zakon, čitava procedura se vraća u Sobranje i za njegovo usvajanje će biti potrebna dvotrećinska podrška poslanika, uključujući i izvjestan broj glasova VMRO-DPMNE.