Pompeo u Dubrovniku: Negativan sam na koronavirus

Pompeo je, kako je prenijela agencija Hina, novinarima izjavio da se osjeća sjajno na počeku jednodnevne posjete Hrvatskoj

4267 pregleda 2 komentar(a)
Pompeo u Dubrovniku, Foto: BETAPHOTO/HINA
Pompeo u Dubrovniku, Foto: BETAPHOTO/HINA

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas po dolasku u Dubrovnik da je negativan na koronavirus.

On je, kako je prenijela agencija Hina, novinarima izjavio da se osjeća sjajno na počeku jednodnevne posjete Hrvatskoj.

Pošto je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da je pozitivan na koronavirus, Pompeo i njegova supruga u avionu su testirani i oboje su negativni, navodi hrvatska novinska agencija.

Pompeo se s Trampom posljedni put sreo sredinom septembra.

Američki državni sekretar stigao je u Dubrovnik iz Italije gdje je boravio u okviru evropske turneje.

U Dubrovniku ga je dočekao šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić-Radman.

Poslije šetnje Stradunom, posjetili su Memorijalni centar Rona Brauna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsednika Bila Klintona, tragično stradalom 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Čilipima.

Tada je poginula i cijela delegacija s 34 osobe.

Pompeo će se poslije podne sastati i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Šef diplomatije Grlić-Radman rekao je početkom sedmice da u narednim mjesecima očekuje pozitivnu odkuku o ukidanju američkih viza za hrvatske državljane, a od Pompea "načelnu i afirmativnu objavu vezanu uz vize".

Jedna od tema susreta biće izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, kao i kupovina borbenih aviona F-16.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ranije je kritikovao što Pompeo dolazi u Dubrovnik, a ne u Zagreb, a juče je izjavio da Pompeo stiže uoči američkih izbora da bi Hrvatskoj probao da "uvali" avione F-16.

On je rekao da ne bi bilo dobro da hrvatski zvaničnici s Pompeom razgovaraju o avionima budući da su ponude otvorene i to bi se smatralo pritiskom.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a ponude su u roku, koji je bio 9. septembra, dostavile SAD, Švedska, Izrael i Francuska.

Švedska je, inače, ponudila nove avione Gripen C/D model, SAD nove F-16 blok 70, Izrael polovni model F-16, blok 30, a Francuska polovni model aviona Rafal.

Vlada Hrvatske je početkom 2019. poništila ranije dogovorenu odluku da od Izraela nabavi 12 aviona F-16 Barak, jer Izrael nije uspio da dobije dopuštenje SAD za njihovu prodaju Hrvatskoj.

Bonus video: