Tramp pozvao Albaniju da napusti kinesku inicijativu "17+1", Rama: To je naša stvar, radićemo u interesu Albanije

"Što se tiče konkretnih poteza, to su naše stvari. S obzirom da je to naša stvar, prema tome se odnosimo vrlo pažljivo i odlučujemo u pravo vrijeme, uvijek u funkciji strateških interesa Albanije, ne zaboravljajući da smo strateški saveznik SAD-a i EU. I u našoj vanjskoj politici, ponavljam, usklađeni smo s EU ", rekao je Rama

17033 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: AP Photo
Tramp, Foto: AP Photo

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je Albaniju da napusti inicijativu kineske vlade “17+1”, kojoj je cilj promocija poslovnih i investicionih odnosa između Kine i država bivšeg komunističkog bloka iz Centralne i Istočne Evrope, prenosi Slobodna Evropa.

U istoj inicijativi su Srbija, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Odgovor Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama je na pitanje na konferenciji za medije (2. oktobra) da li će napustiti inicijativu ‘17+1’ kako je to tražio predsjednik Tramp rekao da su SAD, Bijela kuća i američki predsjednik čvrsta referentna tačka za Albaniju i da se nada da je to tako za sve one koji su na državničkim pozicijama.

"Što se tiče konkretnih poteza, to su naše stvari. S obzirom da je to naša stvar, prema tome se odnosimo vrlo pažljivo i odlučujemo u pravo vrijeme, uvijek u funkciji strateških interesa Albanije, ne zaboravljajući da smo strateški saveznik SAD-a i EU. I u našoj vanjskoj politici, ponavljam, usklađeni smo s EU ", rekao je Rama.

Trampovo objašnjenje

U pismu koje je Tramp 1. oktobra uputio premijeru Albanije, Ediju Rami, a kojeg je Rama objavio na svom Fejsbuk profilu, Tramp se zahvaljuje Rami na „liderstvu Albanije na Balkanu i širom Evrope u razotkrivanju malignog uticaja Kine, krešenja ljudskih prava i predatorskih praksi davanja kredita“.

„Vaša glasna podrška sigurnim telekomunikacionim mrežama daje snažan primjer i nadam se da će SAD i Albanija uskoro moći da potpišu Memorandum o razumijevanju o bezbjednosti 5G koji će utrti put i ostalima na Balkanu da urade isto“, stoji u Trampovom pismu albanskom premijeru.

„Takođe me raduje snažna uloga Albanije u inicijativi 'Three seas' (Tri mora) - transparentnoj, zasnovanoj na tržištu i fer alternativi kineskom formatu '17 + 1', iz kojeg vas podstičem da istupite“, dodao je Tramp.

U istom pismu Tramp se zahvalio Rami za podršku ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, te ga je ohrabrio da se pridruži SAD-u i ostalim evropskim nacijama u preseljenju albanske ambasade u Jerusalim.

Šta je inicijativa '17+1'?

Kineska inicijativa "17+1", koja je do pridruživanja Grčke bila "16+1", uspostavljena je 2012. godine na inicijativu Vlade Kine, radi „unaprijeđenja poslovnih i investicionih odnosa u okviru kineske inicijative "Pojas i put".

Oblasti saradnje su trgovina i investicije, povezanost, finansije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura, odnosi među narodima.

U okviru te saradnje, svake godine su se održavali samiti i to 2012. u Varšavi, 2013. u Bukureštu, 2014. u Beogradu, 2015. u Kini, 2016. u Rigi (Letonija), 2017. u Budimpešti, 2018. u Sofiji i 2019. u Dubrovniku.

Ove godine, samit je trebao da se održi u martu u Pekingu, ali je odložen zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Inače, inicijativa 'Tri mora' je politička platforma na predsjedničkom nivou koja je pokrenuta 2015. i obuhvata 12 država koje se nalaze između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

U Varšavi 2017, na samitu ove inicijative pridružio se i američki predsjednik Donald Tramp.

Cilj ove inicijative je razvoj regije koja se prostire duž tih mora kroz jačanje povezanosti sa fokusom na infrastrukturu, energetiku i digitalnu umreženost.

Bonus video: