SAD želi da Hrvatska strateške projekte ne daje Kini, Pompeo: Oni bi samo vaš novac

"Ako imate strateški projekat, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na takmičenju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod", rekao je Pompeo

9124 pregleda 4 komentar(a)
Pompeo i Plenković danas u Dubrovniku, Foto: BETAPHOTO
Pompeo i Plenković danas u Dubrovniku, Foto: BETAPHOTO

Sjedinjene Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je u intervjuu Hini američki državni sekretar Majk Pompeo koji je danas razgovarao sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom.

"Ako imate strateški projekat, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na takmičenju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod", rekao je Pompeo.

Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njeni strateški prioriteti zaštićeni i sigurni od "onih koji žele raditi na način koji mi ne bismo radili jedni drugima. Samo to tražimo".

Pompeo je to poručio i drugim evropskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i učestvovanje Huaveija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac

Hrvatska je počela da uvodi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

"Kada sarađujete s kineskom firmom, ona je duboko povezana sa sigurnosnim aparatom pa informacije mogu doći na mjesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi", kazao je Pompeo.

"Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sisteme, onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) firmu koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način, tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti."

Hrvatska je povećala saradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija.

"Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac", smatra šef američke diplomatije.

Hrvatska je i dio inicijative "Kina+17", platforme za auradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu.

SAD radi na tome da se globalno smanji kineski uticaj. "Ono što tražimo od svake zemlje je da donese dobru odluku za svoje građane. Premijer suverene zemlje ima pravo donijeti najbolju odluku za svoje građane. Ja sam uvjeren da nijedan hrvatski građanin ne želi da kineska komunistička partija ima sliku njegovog djeteta koju on ima na telefonu", rekao je šef Stejt Dipartmenta

Građani Hrvatske uskoro bez viza za SAD

Upitan kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. "visa-waiver" program, Pompeo je za agenciju Hina rekao da se nada da će se to dogoditi "vrlo brzo" i to "u narednim mjesecima".

"Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke treba da učinimo mi, neke su na hrvatskom vođstvu", rekao je Pompeo.

On je dodao da se na tome "već dugo radi" i da smatra da su "sve prepreke riješene".

Bonus video: