Na Pešteru isprobani kineski dronovi i ruski „Pancir”

Vučić rekao da Srbija osnažuje vojsku da bi „odvratila agresore”, a ne da bi pokretala sukob

12448 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Demonstrirana modernizovana vojna moć, Foto: Beta
Demonstrirana modernizovana vojna moć, Foto: Beta

Ruski avioni, helikopteri i tenkovi pucali su juče na kopnene mete dok su kineski dronovi nadlijetali vojni vojni poligon „Pešter” na jugozapadu Srbije, u demonstraciji modernizovane vojne moći.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vježbi „Sadejstvo 220” da će globalne posljedice pandemije koronavirusa učini neuporedivo težim ulaganje u Vojsku Srbije (VS) i naglasio da se ona osnažuje da bi „odvratila agresore”, a ne da bi pokretala sukobe.

„Pandemija traje duže nego što je bilo ko u svijetu mislio. Odužilo se sve ovo sa vakcinama, a pandemija može da se riješi samo tako. Rastu brojevi u Evropi i okruženju, kod nas su oni bolji nego na drugim mjestima, ali nismo srećni”, kazao je Vučić na združenoj taktičkoj vježbi s bojevim gađanjem.

Na pitanje novinarke o poruci koja se ovom vježbom šalje stanovnicima Peštera, koji su uglavnom bošnjačke nacionalnosti, Vučić je odgovorio:

„Moja poruka je samo jedna – ovo je njihova vojska, ovo je njihova zemlja, ovo su njihova ognjišta. Ne samo da niko neće da ih dira, već će da ih brani ukoliko bilo ko, bilo kad pomisli da ih napadne“.

Rekavši da vježba nije uperena ni protiv koga, Vučić je istakao: „Vojska Srbije je bošnjačka koliko i srpska i mađarska”.

Vučić rekao da vježba nije uperena ni protiv koga
Vučić rekao da vježba nije uperena ni protiv kogafoto: Beta

Vojska Srbije je za jučerašnju vježbu rasporedila 2.800 pripadnika, kao i više od 150 borbenih i neborbenih vozila, 40 aviona i helikoptera, prenijela je Beta.

Pretpostavka vježbe bila je da su „neprijateljske oružane snage” napale i privremeno okupirale jugozapadni dio Srbije. Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovale su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika i specijalni desant, objavio je N1.

Srbija je juče prvi put demonstrirala upotrebu protivvazdušnog sistema „Pancir S1” koji je kupila od Rusije, kao i kineskih dronova CH-92A. Rojters navodi da je to prvo takvo raspoređivanje kineskih bespilotnih letjelica u Evropi. Srbija je u junu dobila šest takvih dronova.

Beograd je od Rusije nabavio lovce MIG-29 i drugo naoružanje, uključujući helikoptere Mi-35.

Rojters navodi da je vojni budžet Srbije porastao na oko 1,14 milijardi dolara 2020. i 2019, što je 43 odsto više nego 2018. Ovogodišnja vojna potrošnja čini oko 2,4 odsto BDP.

Vježbi kod Sjenice prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je rekao da ona ohrabruje i pokazuje da Srbija može uspješno da odbrani državnost i suverenitet. Dodik je čestitao Vučiću zbog „napora da pokaže da se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali da je spremna da odlučno odbrani svoju teritoriju”.

Vučić je rekao da je poziv na vježbu poslat i bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, koji se nisu odazvali.

Bonus video: