Hoti: Zajednica srpskih opština neće biti formirana sa izvršnim ovlašćenjima

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da je tema ZSO zatvorena sa sporazumima iz 2013. godine ratifikovanim u Skupštini Kosova i sporazumom o principima 2015. kao i mišljenjem Ustavnog suda, i da Priština ima garancije saveznika da ZSO neće imati izvršne nadležnosti

3274 pregleda 4 komentar(a)
Hoti, Foto: AP Photo
Hoti, Foto: AP Photo

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas Zajednica srpskih opština (ZSO) neće biti formirana sa izvršnim ovlašćenjima, već onako kako je utvrdio Ustavni sud Kosova.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da je tema ZSO zatvorena sa sporazumima iz 2013. godine ratifikovanim u Skupštini Kosova i sporazumom o principima 2015. kao i mišljenjem Ustavnog suda, i da Priština ima garancije saveznika da ZSO neće imati izvršne nadležnosti.

"Uklonili smo sa stola ideju razmjene teritorija, niko ne govori o toj temi. O unitarnom karakteru države se ne može razgovarati. Ne postoji ZSO sa izvršnim ovlašćenjima", rekao je Hoti poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Hoti je rekao da kosovska vlada nije pod pritiskom i da ne prihvata bilo kakvu prijetnju, a da je funkcija premijera koju on obavlja u skladu sa Ustavom.

"Nije vlada ta koja prihvata prijetnje bilo koga. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu i radimo zajedno prema njima (koalicionim sporazumima)", dodao je Hoti.

Naveo je se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara o konačnom sporazumu koji podrazumijeva međusobno priznanje.

"Primjenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, mi se ne slažemo ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primjenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primjena", kazao je on.

Dodao je da je Lajčakova posjeta u pravo vrijeme da napravi procjenu dijaloga, kao i da planove za buduće sastanke koje će obje strane imati u okviru ovog procesa.

"Ovo nije lak proces, postoje teške teme kao što su ZSO i druge. Ali svima ćemo pristupiti na osnovu jasnih principa koje smo obznanili pred Skupštinom. Kosovo nije strana koja blokira proces dijaloga. Kosovo, možda prvi put poslije dužeg vremena, nije samo konstruktivna stranka, već glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju. Postignut je sporazum da se za stolom za dijalog sjedi samo za jednu stvar, za konačni sporazum", rekao je on.

Bonus video: