Dodik: BiH donijela odluku da ne prizna Kosovo; Komšić: Nema odluke, neka je pokaže

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da u Bosni i Hercegovini nema odluke o Kosovu dok se o tome ne postigne konsenzus

4764 pregleda 9 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo BiH danas odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je on glasao protiv priznanja Kosova, da se bošnjački član Predjsedništva Šefik Džaferović uzdržao od glasanja, dok hrvatski član Željko Komšić uopšte nije glasao.

"Formalno-pravno BiH je danas donijela zvaničnu odluku o nepriznavanju Kosova i to je jako značajno", rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH je 17. septembra prvi put glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici, koja je održana danas.

Dodik je tada kazao da će on, ako rezultat glasanja ponovo bude dva naprema jedan, staviti veto na odluku i tražiti izjašnjavanje o priznavanju Kosova u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Izjavu Dodika prokomentarisali su iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Nema nikakve odluke. Ako ima neka je Dodik pokaže. Neće je pokazati jer je nema", kazali su za portal Klix.ba iz Komšićevog kabineta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da u Bosni i Hercegovini nema odluke o Kosovu dok se o tome ne postigne konsenzus, prenosi Klix.ba.

Džaferović je istakao da u današnjem pozivu za sjednicu nije stavio tačku dnevnog reda koja se odnosi na priznanje Kosova, ali da je Dodik insistirao da se i ta tačka nađe na dnevnom redu. Željko Komšić je tražio da se povuče ta tačka, ali Dodik je ponovo tražio glasanje. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i Džaferović nisu glasali jer, kako kažu, nemaju o čemu glasati.

"Priznanja Kosova u BiH nema dok se u BiH o tome ne postigne konsensuz, a konsenzusa nema. Potpuno je izvjesno da BiH na kraju neće donijeti takvu odluku", rekao je Džaferović.

Bonus video: